Kajian keberkesanan tandas awam terhadap kepuasan pengguna (kes kajian: Jln. TAR, Hentian Jejantas Sg. Buloh dan Giant Shah Alam) / Khadijah Jamal

Jamal, Khadijah (2003) Kajian keberkesanan tandas awam terhadap kepuasan pengguna (kes kajian: Jln. TAR, Hentian Jejantas Sg. Buloh dan Giant Shah Alam) / Khadijah Jamal. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Abstract

Tandas awam merupakan satu kemudahan awam yang perlu ada dalam sesebuah bangunan atau premis perniagaan. Namun kita sering mendapati kebanyakan tandas awam berada dalam keadaan yang kurang memuaskan, kotor dan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan. Kabinet sendiri tidak berpuas hati terhadap kebersihan tandas awam di seluruh negara yang sentiasa berada dalam keadaan kotor akibat sikap tidak bertanggungjawab penggunanya. Walaupun pelbagai langkah telah diambil, namun masalah ini terus berlarutan. Menyedari kepentingan tersebut, satu kajian telah dijalankan ke atas tandas di Jalan TAR, Hentian Jejantas Sg.Buloh dan Giant Shah Alam untuk mengenalpasti sejauhmana keberkesanan penyediaan tandas awam terhadap kepuasan pengguna. Penemuan kajian mendapati bahawa masih terdapat tandas yang tidak mengikut garis panduan rekabentuk yang telah ditetapkan. Pihak yang berkenaan harus mengambil serius masalah ini dengan memastikan ianya dipatuhi. Ini bagi memperolehi rekabentuk yang bersesuaian dengan kehendak pengguna dan membolehkan kaedah ‘maintenance free’ dipraktikkan.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Jamal, Khadijah
2000327337
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Abu Bakar, Mazlan
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TH Building construction > Maintenance and repair
T Technology > TH Building construction > Building inspection
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Bachelor of Building Surveying (Hons)
Keywords: Tandas awam, Kepuasan Pengguna, Maintenance free
Date: 2003
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/41312
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 41312.pdf] Text
41312.pdf

Download (110kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

41312

Indexing

Statistic

Statistic details