Nata De Coco, Suria Enterprise / Mohd Hairy Yaakop … [et al.]

Yaakop, Mohd Hairy and Nazri, Arfah Hidayah and Yaacob, Azizan and Mohd. Jan, Masnirah and Bujai, Noraniza (2000) Nata De Coco, Suria Enterprise / Mohd Hairy Yaakop … [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

SURIA ENTERPRISE merupakan salah satu daripada pengedar NATA DE COCO di Malaysia. Syarikat perkongsian ini akan ditubuhkan pada 1 Januari 2003 oleh 5 orang sahabat, hasil gandingan Mohd. Hairy, Arfah Hidayah, Azizan, Masnirah dan Noraniza. SURIA ENTERPRISE merupakan syarikat Bumiputra seratus peratus yang beralamat di No. 123, Jalan Parameswara, 75000 Bandar Hilir, Melaka di mana Syarikat Geliga Melati Sdn. Bhd. yang beralamat di No. 37, Jalan TP J 7, Taman Perindustrian Jaya, 47200 Petaling Jaya, Selangor merupakan pengeluar produk kami. Menyedari bahawa terdapat terlalu banyak khasiat yang terkandung di dalam NATA DE COCO ini, maka kami mendapat idea untuk memperluaskan pemasaran produk ini di kalangan rakyat tempatan malah semua lapisan masyarakat tanpa had usia. Selaras dengan sahutan kerajaan yang mahukan ramai golongan Bumiputera menceburi bidang perniagaan, maka kami memilih bidang ini untuk diusahakan secara profesional, Kami percaya perniagaan yang akan kami tubuhkan ini dapat memenuhi keperluan dan kehendak pengguna Bumiputera masakini khasnya di sekitar Negeri Melaka ini kerana tidak terdapat lagi perniagaaan milik Bumiputera seumpama ini di bandar Melaka. Secara tidak langsung, kami dapat meningkatkan lagi daya saing khususnya di kalangan golongan Bumiputera. Peningkatan jumlah penduduk di kawasan Bandar Melaka ini memberikan kami jaminan bahawa ia mempunyai pasaran yang berterusan dan berpotensi untuk maju di masa hadapan.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Yaakop, Mohd Hairy
97100483
Nazri, Arfah Hidayah
97419047
Yaacob, Azizan
97419054
Mohd. Jan, Masnirah
97419086
Bujai, Noraniza
97302730
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Jamil, Anita
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Food industry and trade. Halal food industry. Certification
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Accountancy
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Business development
Date: 2000
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/40252
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 40252.pdf] Text
40252.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

40252

Indexing

Statistic

Statistic details