Alpha Enterprise / Razimah Omar ... [et al.]

Omar, Razimah and Juremi, Junaina and Taris, Sri Haryati and Abd Rahman, Zarina and Yahaya, Nor Zetiaiza (1995) Alpha Enterprise / Razimah Omar ... [et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

ALPHA ENTERPRISE SON. BHD. adalah sebuah institusi latihan memandu yang terulung di Perlis. Institut ini akan menjalankan perniagaan pada lhb. Januari 1998 diatas sebidang tanah seluas 6 ekar yang beralamat di Lot 120, Jejawi Luar, Jejawi. Perniagaan ini merupakan kesinambungan kepada operasi yang dijalankan oleh sekolah memandu yang sedia ada. Institut ini adalah basil gabungan dari 5 buah sekolah memandu. Setiap daripada sekolah memandu yang bergabung akan menyumbangkan modal untuk menjalankan perniagaan. Semua rakan kongsi bersetuju untuk mentadbir ALPHA ENTERPRISE. Bentuk perkhidmatan yang ditawarkan ialah mengadakan kelas latihan memandu dan menyewakan litar kepada para pesaing. Dari kajian dan penyelidikan yang telah dijalankan, didapati bahawa perkhidmatan ini berpotensi untuk maju kerana kadar pertumbuhan penduduk agak tinggi dari setahun ke setahun. Selain itu pendapatan penduduk setempat juga semakin meningkat selaras dengan pertumbuhan ekonomi negeri Perlis membolehkan penduduk Perlis memiliki kenderaan sendiri. Jesteru itu pelbagai rancangan promosi telah diatur untuk memperkenalkan perkhidmatan kami kepada penduduk negeri Perlis. Berdasarkan kajian di atas, adalah dianggarkan ALPHA ENTERPRISE Sdn. Bhd. akan mendapat jualan sebanyak RM 836,400 pada tahun pertama perniagaan beroperasi dan memperolehi keuntungan bersih sebanyak RM 287,883 pada tahun pertama perniagaan.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Omar, RazimahUNSPECIFIED
Juremi, JunainaUNSPECIFIED
Taris, Sri HaryatiUNSPECIFIED
Abd Rahman, ZarinaUNSPECIFIED
Yahaya, Nor ZetiaizaUNSPECIFIED
Contributors:
ContributionNameID Num. / Email
UNSPECIFIEDAwang, AmranUNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
H Social Sciences > HE Transportation and Communications > Transportation (General works). Communication and traffic
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perlis > Arau Campus > Faculty of Business and Management
Item ID: 38788
Uncontrolled Keywords: APLHA Enterprise, Institut Latihan Memandu, Jejawi Perlis.
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/38788

Download

[img] Text
38788.PDF

Download (1MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
 • Bilik Koleksi Akses Terhad | Kampus Arau, Perlis
 • ID Number

  38788

  Others


  View in Google Scholar

  Actions (login required)

  View Item View Item

  Downloads

  Downloads per month over past year