Hasil Bumi Enterprise / Alsidi Mohamed…[et al.]

Mohamed, Alsidi and Hiring, Lihat and Othman, Norazun and Sharon, Suhatimarsilah and Zakaria, Zulhakim (1998) Hasil Bumi Enterprise / Alsidi Mohamed…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Hasil Bumi Enterprise adalah sebuah perniagaan penanaman dan pengedaran sayur-sayuran secara komersil. Kami melihat perniagaan ini mempunyai potensi yang besar untuk berkembang dan berdaya maju berdasarkan faktor-faktor yang dinyatakan dibawah.
Sayur-sayuran merupakan makanan rugi bagi setiap penduduk di Malaysia mahupun dimana mana rantau Asia sekalipun. la membekalkan segala jenis vitamin yang diperlukan oleh badan manusia. Maka setiap orang memerlukan sayur-sayuran setiap hari.
Sepertimana yang dapat dilihat, bidang ini hanya dipelopori oleh kaum Cina sahaja. Kaum bumiputera yang terlibat hanyalah segelintir sahaja. Oleh itu kami menyahut cabaran kerajaan untuk menceburi bidang penanaman dan pengedaran sayur-sayuran secara komersil ini. Kerajaan menyedikan bayak peruntukan untuk kaum bumiputera yang ingin menceburi bidang ini. Oleh itu kami merasakan adalah baik untuk menggunakan peluang yang sedia ada ini sebagi profesyen kami. Objektif syarikat kami dalah untuk mengeluarkan sayur-sayuran yang segar dan kurang bahan kimia agar selamat untuk dimakan. Kami menjalankan penanaman yang bersih mengikut landasan yang telah ditetapkan oleh Islam agar sayur-sayuran kami selamat untuk dimakan oleh orang Islam terutamanya. Kami juga ingin menunjukkan kepada mata dunia bahawa kaum Bumiputera juga boleh berjaya dalam bidang ini. Dengan itu secara tidak langsung kami akan dapat menanamkan semangat untuk bertani dikalangan Bumiputera. Walaupuan sasaran pemasaran kami yang pertama adalah kawasan sekitar negeri Melaka, Namun kami akan cuba untuk membantu penduduk Malaysia untuk memenuhi keperluan sayur-sayuran mereka.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohamed, Alsidi
96132172
Hiring, Lihat
96527510
Othman, Norazun
96868374
Sharon, Suhatimarsilah
96376430
Zakaria, Zulhakim
96849031
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Sanuzi Bakar, Ahmad Naqiyuddin
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship
Date: 1998
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/38229
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 38229.pdf] Text
38229.pdf

Download (33MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

38229

Indexing

Statistic

Statistic details