Selera Food Industries: Mentega kacang / Ahmad Faizal Aminuddin…[et al.]

Aminuddin, Ahmad Faizal and Aman, Ardimarisyah and Mohd Akhuan, Mohd Aziz and Basiron, Mohd Shahrizad and Nordin, Mohd Ambia (1999) Selera Food Industries: Mentega kacang / Ahmad Faizal Aminuddin…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Di dalam sektor ekonomi yang semakin pulih dan stabil ini, peluang perniagaan semakin terbuka luas untuk diceburi oleh golongan usahawan muda khususnya Bumiputera di Malaysia. Secara tidak langsung juga ia memberikan peluang-peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan yang berada di dalam dlema pekerjaan. Rancangan perusahaan memproses mentega kacang keluaran SELERA FOOD INDUSTRIES adalah satu projek dimana menambahkan lagi bilangan kaum Bumiputera dalam bidang pemiagaan yang mana dimonopoli sendiri oleh kaum bukan Bumiputera.
Pemiagaan ini terletak dalam kawasan perindustrian IKS mukim Kelemak, Alor Gajah, Melaka. la meliputi aktiviti memproses dan mengeluar produk mentega kacang untuk pasaran di pasaraya, hotel dan resort sekitar Melaka. Memandangkan produk ini telah dikuasai oleh pengeluar luar dan bukan pengeluar tempatan, kami yakin bahawa pemiagaan kami mempunyai potensi yang cerah untuk memecah monopoli tersebut di dalam pasaran. Perniagaan ini juga akan mewujudkan persaingan yang sihat antara kami dan pengeluar lain seterusnya berusaha terus untuk memajukan pemiagaan kami.

SELERA FOOD INDUSTRIES dijangka akan memulakan operasinya pada Januari 2005 bertempat di 1002, Kawasan Perindustrian Kecil dan Sederhana, Mukim Kelemak, 78000 Alor Gajah, Melaka. Lokasi ini merupakan kawasan yang strategik di mana ianya terletak di kawasan perindustrian, berdekatan dengan jalan utama dan juga infrastruktur asas yang disediakan dapat menjamin pengeluaran dan permintaan yang tinggi dari pelanggan.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Aminuddin, Ahmad Faizal
97107847
Aman, Ardimarisyah
97218427
Mohd Akhuan, Mohd Aziz
97218473
Basiron, Mohd Shahrizad
97108159
Nordin, Mohd Ambia
97108137
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Bujang, Jamaluddin
UNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Food industry and trade. Halal food industry. Certification
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Food industries; Mentega kacang
Date: 1999
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37434
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 37434.pdf] Text
37434.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

37434

Indexing

Statistic

Statistic details