Selera Food Industries: Mentega kacang / Ahmad Faizal Aminuddin…[et al.]

Aminuddin, Ahmad Faizal and Aman, Ardimarisyah and Mohd Akhuan, Mohd Aziz and Basiron, Mohd Shahrizad and Nordin, Mohd Ambia (1999) Selera Food Industries: Mentega kacang / Ahmad Faizal Aminuddin…[et al.]. [Entrepreneurship Project] (Unpublished)

Abstract

Di dalam sektor ekonomi yang semakin pulih dan stabil ini, peluang perniagaan semakin terbuka luas untuk diceburi oleh golongan usahawan muda khususnya Bumiputera di Malaysia. Secara tidak langsung juga ia memberikan peluang-peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan yang berada di dalam dlema pekerjaan. Rancangan perusahaan memproses mentega kacang keluaran SELERA FOOD INDUSTRIES adalah satu projek dimana menambahkan lagi bilangan kaum Bumiputera dalam bidang pemiagaan yang mana dimonopoli sendiri oleh kaum bukan Bumiputera. Pemiagaan ini terletak dalam kawasan perindustrian IKS mukim Kelemak, Alor Gajah, Melaka. la meliputi aktiviti memproses dan mengeluar produk mentega kacang untuk pasaran di pasaraya, hotel dan resort sekitar Melaka. Memandangkan produk ini telah dikuasai oleh pengeluar luar dan bukan pengeluar tempatan, kami yakin bahawa pemiagaan kami mempunyai potensi yang cerah untuk memecah monopoli tersebut di dalam pasaran. Perniagaan ini juga akan mewujudkan persaingan yang sihat antara kami dan pengeluar lain seterusnya berusaha terus untuk memajukan pemiagaan kami. SELERA FOOD INDUSTRIES dijangka akan memulakan operasinya pada Januari 2005 bertempat di 1002, Kawasan Perindustrian Kecil dan Sederhana, Mukim Kelemak, 78000 Alor Gajah, Melaka. Lokasi ini merupakan kawasan yang strategik di mana ianya terletak di kawasan perindustrian, berdekatan dengan jalan utama dan juga infrastruktur asas yang disediakan dapat menjamin pengeluaran dan permintaan yang tinggi dari pelanggan.

Metadata

Item Type: Entrepreneurship Project
Creators:
CreatorsEmail / ID. Num
Aminuddin, Ahmad Faizal97107847
Aman, Ardimarisyah97218427
Mohd Akhuan, Mohd Aziz97218473
Basiron, Mohd Shahrizad97108159
Nordin, Mohd Ambia97108137
Contributors:
ContributionNameID Num. / Email
Thesis advisorBujang, JamaluddinUNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Management. Industrial Management > Planning. Business planning. Strategic planning
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Food industry and trade. Halal food industry. Certification
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Business and Management
Item ID: 37434
Uncontrolled Keywords: Business plan; Business management; Entrepreneurship; Food industries; Mentega kacang
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/37434

Download

[img] Text
37434.pdf

Download (1MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
 • Library Terminal Workstation (Digital Format) - Accessible via UiTM Libraries
 • ID Number

  37434

  Others


  View in Google Scholar

  Actions (login required)

  View Item View Item

  Downloads

  Downloads per month over past year