Kefahaman guru pada pelaksanaan kurikulum 2013 dalam menggunakan media pembelajaran di SMKN 3 Kota Banda Aceh / Fadhilah Razali

Razali, Fadhilah and Mohd Yusoff, Nurahimah and Osman, Rafisah (2014) Kefahaman guru pada pelaksanaan kurikulum 2013 dalam menggunakan media pembelajaran di SMKN 3 Kota Banda Aceh / Fadhilah Razali. In: TeSSHI 2014- Technology, Science Social Sciences, Humanities, 5 & 6 Nov 2014, One Hotel Helang, Langkawi Kedah Malaysia.

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kefahaman guru pada pelaksanaan kurikulum 2013 dalam menggunakan media pembelajaran. Kajian ini bertitik tolak dari pada Isu bahawa kurikulum 2013 merupakan kurikulum perubahan. Melaksanakan kurikulum 2013 sangatlah memerlukan kreativiti dan kemandirian guru terutama dalam menyusunnya dan pelaksanaannya, memang bukanlah pekerjaan mudah untuk melakukannya apabila guru tidak mempunyai kefahaman yang kuat dan sekolah tidak memfasilitasinya, untuk itulah strategi pelaksanaan kurikulum 2013 haruslah diarahkan untuk meningkatkan kapasiti guru, untuk mewujudkan pelaksanaan kurikulum 2013 yang berkesan dan efektif perlu dikaji kefahaman guru dalam menggunakan media pembelajaran di SMKN 3 Kota Banda Aceh.Pada kajian ini menggunakan kajian kualitatif dengan pendekatan kajian kes, menggunakan kaedah ini membolehkan penyelidik mengenal pasti kefahaman guru dalam pelaksanaan kurikulum 2013 di Sekolah Menengah Kejuruan (SMKN 3) Kota Banda Aceh, peserta pada kajian ini ditentukan secara persampelan bertujuan (purposive). Peserta kajian terdiri daripada pengetua dan guru SMKN 3 Kota Banda Aceh, kaki tangan, sokongan dan pelajar. Data dikumpulkan dengan pemerhatian ikut serta, temubual, analisis dokumen. Analisis data dilakukan dengan content analisis, sehubungan dengan analisis data ini Miles dan Huberman (1994) menyajikan data model interaktif terdiri dari beberapa elemen yang saling berkaitan, elemen tersebut yaitu pengumpulan data, penyajian data dan kesimpulan/pengesahan. Kesahan data & keboleh percayaan dilaksanakan teknik pemeriksaan berdasarkan kriteria tertentu, adapun kriteria yang digunakan untuk membuat pengesahan data dilakukan melalui tahap yang credibility, transferability, dependability dan confirmability (Lincoln & Guba, 1985).

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Razali, Fadhilah
fadhilah.razali@yahoo.co.id
Mohd Yusoff, Nurahimah
nurahimah@yahoo.com
Osman, Rafisah
rafisahosman@ymail.com
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > Educational technology
L Education > LB Theory and practice of education > Learning. Learning strategies
L Education > LB Theory and practice of education > Learning ability
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus
Event Title: TeSSHI 2014- Technology, Science Social Sciences, Humanities
Event Dates: 5 & 6 Nov 2014
Page Range: pp. 233-240
Keywords: Kefahaman guru, Pelaksanaan kurikulum, Media pembelajaran
Date: November 2014
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/35456
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 35456.pdf] Text
35456.pdf

Download (229kB)

ID Number

35456

Indexing

Statistic

Statistic details