Kajian tentang perbandingan kaedah pembikinan poster wayang yang dihasilkan secara manual dan bercetak / Hezry Rokman

Rokman, Hezry (2000) Kajian tentang perbandingan kaedah pembikinan poster wayang yang dihasilkan secara manual dan bercetak / Hezry Rokman. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian mengenai "perbandingan kaedah pembikinan poster wayang yang dihasilkan secara manuan dan bercetak dikaji adalah bertujuan kita dapat mengetahui kelebihan dan kekurangan bagi menghasilkan poster wayang sama ada manual mahupon bercetak. Selain daripada itu jangka masa yang di ambil bagi setiap pembikinan kedua - dua poster tersebut dapat di ketahui sama ada jangka masa panjang ataupun pendek. mengenai kos perbelanjaan yang di ambil pula sudah semestinya berbeza di antaranya. perbezaan di antara kedua - dua pembikinan tersebut tidak terlalu jauh. jika kos yang di dapati mempunyai perbezaan, secara tidak langsung kualiti juga mempunyai perbezaan yang tersendiri.
Perbezaannya dapat dilihat melalui manual (lukisan) dan bercetak (gambar). Jika hendak dibandingkan poster wayang yang terserlah sudah tentu pembikinan poster wayang bercetak selain daripada itu, kita dapat membuat perbandingan melalui bilangan pekerja yang di ambil untuk menghasilkan poster wayang manual dan bercetak,dari situ, kita dapat lihat teknik pembikinan yang di lakukan oleh mereka sama ada sukar ataupun mudah di kendalikan. Di dalam penyelidikan ini, kepentingan yang kita perolehi adalah mengetahui perbandingan secara mendalam mengenai penghasilan poster wayang manual dan bercetak apabila ianya sudah di kaji selidik manafaatnya akan di perolehi kepada pengusha pengusaha panggung yang mana mereka inginkan panggung mereka di kunjungi ramai. Secara tidak langsung akan dapat memperkenalkan panggung tersebut melalui poster wayang baik dan berkualiti

Setiap penghasilan penyelidikan mesti melalui beberapa kaedah yang mana cara kita memperolehi maklumat samada secara langsung atau tidak langsung, jadi di dalam penyelidikan ini, kaedah yang paling penting sekali untuk mendapatkan maklumat yang tepat adalah melalui soal selidik dan temubual. Selain daripada itu untuk menguatkan lagi maklumat kajian ini adalah dengan bahan rujukan seperti buku, majalah, surat khabar, Internet dan sebagainya. Saya berharap agar penyelidikan yang dibuat ini dapat menjadi bahan rujukan kepada semua pembaca yang berminat mengikuti perkembangan hasil senireka poster wayang secara manual dan bercetak.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Rokman, Hezry
96597150
Subjects: N Fine Arts > NC Drawing. Design. IIlustration > Posters
N Fine Arts > NC Drawing. Design. IIlustration > Posters > Posters in special styles, A-Z
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Art and Design
Programme: Bachelor of Graphic Design (AD241)
Keywords: Kaedah pembikinan; Poster wayang; Manual; Bercetak
Date: 2000
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/33699
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 33699.pdf] Text
33699.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

33699

Indexing

Statistic

Statistic details