Relevan penggunaan teknik di dalam sesebuah komposisi instrumental case study: for the love of god oleh Steve Val. / Mohd Alif Azman

Azman, Mohd Alif (2009) Relevan penggunaan teknik di dalam sesebuah komposisi instrumental case study: for the love of god oleh Steve Val. / Mohd Alif Azman. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Abstract

Tujuan kajian ini adalah untuk mencari relevan penggunaan teknik terhadap sesebuah komposisi yang berbentuk instrumental. Tujuannya adalah untuk mengetahui apakah kepentingan penggunaan teknik ini terhadap sesebuah komposisi instrumental ini. Selain itu juga, saya ingin melihat sejauh mana teknik ini membantu memberi kesan kepada pendengarnya. Saya tergerak untuk menjalankan kajian ini apabila mendengar lagu ini dimainkan oleh seorang rakan baik saya didalam kelas seminar. Saya amat tertarik dengan efek yang dikenakan keatas kompsisi ini serta impaknya pada saya sendiri. Selain dari itu, sebagai seorang yang bakal bergelar komposer suatu hari nati, saya juga ingin mengetahui sifat sesebuah alat muzik itu serta kemampuannya untuk membawakan sesebuah komposisi itu. Dengan adanya kajian ini di harap dapat membuka mata kepada pelajar muzik khususnya terhadap pengaplikasian teknik apabila memainkan atau semasa menghasilkan komposisi besifat instrumental. Ini adalah satu aspek yang perlu diberi perhatian bagi membolehkan kita menjadi seorang pelajar serta graduan yang kreatif serta berkualiti sejajar dengan hasrat universiti yang ingin menghasilkan graduan yang berilmu.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Azman, Mohd Alif
UNSPECIFIED
Subjects: M Music and Books on Music > ML Literature of music > History and criticism > Composition and performance
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Music
Programme: Bachelor of Music Composition (Honors)
Keywords: instrumental, steve, val
Date: November 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/27762
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of TD_MOHD ALIF AZMAN MU 09_5.pdf] Text
TD_MOHD ALIF AZMAN MU 09_5.pdf

Download (3MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

27762

Indexing

Statistic

Statistic details