Sosio ekonomi pemandu-pemandu teksi Bumiputra / Abdul Latip Ludin dan Norisah Saiman

Ludin, Abdul Latip and Saiman, Norisah (1989) Sosio ekonomi pemandu-pemandu teksi Bumiputra / Abdul Latip Ludin dan Norisah Saiman. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Teksi merupakan salah satu alat pengangkutan yang penting dan pantas. Ia amat berguna bukan saja kepada pengguna tempatan malah kepada pelawat dari luar mahupun dalam negeri. Dengan adanya perusahaan teksi, ianya dapat mengujudkan pekerjaan dan meroberikan sumber rezeki yang halal kepada manusia. Sehari demi sehari , dunia sernakin berubah. Manusia semakin bijak. Segala-galanya boleh terjadi. Pertumbuhan ekonomi, pertambahan penduduk, dari sebagainya amat penting kecekapan bagi pengurusan perusahaan teksi. Dalam keharmonian sedemikian, perusahaan teksi pasti mencapai pendapatan hasil lumayan . Tetapi jika keharmoninn tersebut tidak dapat dikawal, sudah tentu akan merosakkan perusahaan teksi . Kemelesetan ekonomi, jenayah, sekatan undang- undang, penyelewangan pengurusan boleh mengancam pendapatan perusahaan teksi . Jika masalah ini tidak diselesaikan dengan segera , kehidupan para pengusaha teksi akan merasa kecewa. Oleh itu, atas kesedaran ini kami berusaha melengkapknn kertas projek ini semata-mata untuk menyedarkan pihak-pihak yang berkenaan betapa perlunya perusahaan teksii diberi perhatian atas rasa tanggungjawab yang amat tinggi.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ludin, Abdul Latip
85351622
Saiman, Norisah
85357208
Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General) > Study and teaching. Research
H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Demographic surveys
H Social Sciences > HE Transportation and Communications
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Sabah > Kota Kinabalu Campus > Faculty of Administrative Science and Policy Studies
Programme: Kajian Pentadbiran dan Undang-Undang Yayasan Sabah
Keywords: Taxi service; Business transportation; Local taxi driver
Date: November 1989
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26909
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PP_ABDUL LATIP BIN LUDIN AM S 89_5.pdf] Text
PP_ABDUL LATIP BIN LUDIN AM S 89_5.pdf

Download (911kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

26909

Indexing

Statistic

Statistic details