Meningkatkan imej Bukit Larut sebagai destinasi pelancongan tanah tinggi di Taiping / Ahmad Hafif Shahraman and Mohammad Fauzli Abdul Razak

Shahraman, Ahmad Hafif and Abdul Razak, Mohammad Fauzli (2011) Meningkatkan imej Bukit Larut sebagai destinasi pelancongan tanah tinggi di Taiping / Ahmad Hafif Shahraman and Mohammad Fauzli Abdul Razak. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Industri pelancongan negara telah pesat membangun sejak kemerdekaan negara lagi dan merupakan salah satu sumber ekonomi utama negara. Bukit Larut mempakan satu kawasan pelancongan yang mempunyai daya tarikan dan potensi yang tersendiri yang dapat diketengahkan ke peringkat antarabangsa. Kawasan ini yang kaya dengan keindahan alam semula jadinya yang masih terpelihara menjadi aset dan tarikan pengunjung ke kawasan kajian. Bukit Larut mampu dijadikan satu kawasan pelancongan yang terkemuka sekiranya mendapat keqasama dan peruntukkan danpada pihak yang bertanggungjawab seperti Kerajaan Negeri Perak, Majlis Perbandaran Taiping, Pusat Informasi Pelancongan Negeri, Pejabat Pengurusan Bukit Larut dan Iain-lain. Di dalam kajian akhir ini, ianya merangkumi beberapa aspek iaitu pendahuluan, kajian teoritikal, penerangan mengenai kawasan kajian, analisis kajian dan juga cadangan dan kesimpulan.Kajian ini telah menggunakan kaedah soal selidik dan kaedah pengamatan bagi mendapatkan data utama bagi kajian ini. Setelah kajian dilakukan, terdapat beberapa isu dan potensi telah dikenalpasti yang terdapat di kawasan kajian. Bagi mencapai matlamat kajian, iaitu Meningkatkan Imej Bukit Larut Sebagai Kawasan Pelancongan Tanah Tinggi di Taiping’ cadangan yang dilakukan adalah menjurus kepada meningkatkan imej kawasan kajian.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Shahraman, Ahmad Hafif
UNSPECIFIED
Abdul Razak, Mohammad Fauzli
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architecture, Colonial
N Fine Arts > NA Architecture > Aesthetics of cities. City planning and beautifying
N Fine Arts > NA Architecture > City planning. Regional planning
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Diploma Perancangan Bandar dan WIlayah
Keywords: Bukit Larut; destinasi pelancongan; tanah tinggi; Taiping
Date: 2011
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25941
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_AHMAD HAFIF SHAHRAMAN AP 11_5.pdf] Text
PPd_AHMAD HAFIF SHAHRAMAN AP 11_5.pdf

Download (84kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

25941

Indexing

Statistic

Statistic details