Kajian pengurusan penyelenggaraan tandas masjid di bawah seliaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) / Ahmad Hafiz Yusoff

Yusoff, Ahmad Hafiz (2010) Kajian pengurusan penyelenggaraan tandas masjid di bawah seliaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) / Ahmad Hafiz Yusoff. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Masjid merupakan salah satu daripada bangunan yang unik di Malaysia. Struktur binaan kubah dan menara pada masjid cukup untuk memperlihatkan ciri- ciri dan identiti keislaman. Peranan masjid sebagai tempat pertemuan umat islam, pusat pentadbiran dan penyebaran ilmu pengetahuan serta pusat pungutan zakat menunjukkan kepelbagaian fimgsi yang ada pada masjid. Namun begitu, ketidak perihatinan terhadap aspek penyelenggaraan masjid terutama dari aspek tandas kini telah menjadikan ciri-ciri keislaman yang ada pada pembinaan masjid semakin pudar. Satu kajian telah di laksanakan melalui pengumpulan makumat dan data daripada temubual dan soal selidik. Objektif kajian adalah mengenalpastikan jenis- jenis/ keija- kerja penyelenggaraan tandas masjid yang biasa dilaksanakan, mengkaji kerosakan yang sering berlaku terhadap tandas masjid dan mengenalpasti tahap kepuasan pengguna terhadap penyelenggaraan tandas masjid. Keputusan analisis mendapati penyelenggaraan tandas masjid adalah jenis penyelenggaraan mengikut keadaan, pembaikan dan kecemasan. Manakala jenis kerosakan yang sering berlaku adalah seperti mangkuk tandas, pam mangkuk tandas dan kunci pintu. Tahap kepuasan responden terhadap penyelenggaraan masjid termasuklah penyelenggaraan tandas masjid adalah berada pada tahap memuaskan.

Metadata

Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 25201.pdf] Text
25201.pdf

Download (295kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

25201

Indexing

Statistic

Statistic details