Kajian pengurusan penyelenggaraan tandas masjid di bawah seliaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) / Ahmad Hafiz Yusoff

Yusoff, Ahmad Hafiz (2010) Kajian pengurusan penyelenggaraan tandas masjid di bawah seliaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) / Ahmad Hafiz Yusoff. [Student Project] (Unpublished)

Download

[thumbnail of PPb_AHMAD HAFIZ YUSOFF AP 10_5.pdf] Text
PPb_AHMAD HAFIZ YUSOFF AP 10_5.pdf

Download (295kB)

Abstract

Masjid merupakan salah satu daripada bangunan yang unik di Malaysia. Struktur binaan kubah dan menara pada masjid cukup untuk memperlihatkan ciri- ciri dan identiti keislaman. Peranan masjid sebagai tempat pertemuan umat islam, pusat pentadbiran dan penyebaran ilmu pengetahuan serta pusat pungutan zakat menunjukkan kepelbagaian fimgsi yang ada pada masjid. Namun begitu, ketidak perihatinan terhadap aspek penyelenggaraan masjid terutama dari aspek tandas kini telah menjadikan ciri-ciri keislaman yang ada pada pembinaan masjid semakin pudar. Satu kajian telah di laksanakan melalui pengumpulan makumat dan data daripada temubual dan soal selidik. Objektif kajian adalah mengenalpastikan jenis- jenis/ keija- kerja penyelenggaraan tandas masjid yang biasa dilaksanakan, mengkaji kerosakan yang sering berlaku terhadap tandas masjid dan mengenalpasti tahap kepuasan pengguna terhadap penyelenggaraan tandas masjid. Keputusan analisis mendapati penyelenggaraan tandas masjid adalah jenis penyelenggaraan mengikut keadaan, pembaikan dan kecemasan. Manakala jenis kerosakan yang sering berlaku adalah seperti mangkuk tandas, pam mangkuk tandas dan kunci pintu. Tahap kepuasan responden terhadap penyelenggaraan masjid termasuklah penyelenggaraan tandas masjid adalah berada pada tahap memuaskan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email
Yusoff, Ahmad Hafiz
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TH Building construction > Maintenance and repair
T Technology > TH Building construction > Building inspection
T Technology > TH Building construction > Building failures, errors, defects, etc.
T Technology > TH Building construction > Building fittings and their installation
T Technology > TH Building construction > Protection of buildings. Including protection from dampness, fire, burglary
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 25201
Uncontrolled Keywords: Penyelenggaraan tandas masjid; Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25201

Fulltext

Fulltext is available at:
 • UNSPECIFIED
 • ID Number

  25201

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item