Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin

Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana (2005) Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin. [Student Project] (Unpublished)

Download

[thumbnail of PPd_WAN SYARIDIANA WAN MUHD SUDIN AP 05_5.pdf] Text
PPd_WAN SYARIDIANA WAN MUHD SUDIN AP 05_5.pdf

Download (362kB)

Abstract

Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang beridentitikan Baba Nyonya Melaka yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Remaination of Heritage * iaitu sejarah peninggalan secara turun-temurun melalui kesenian, kebudayaan, dalam kepercayaan yang meliputi kepelbagaian aspek seperti senibina dan rekabentuk, makanan, hasil kraf, pakaian serta keharmonian budaya hidup kaum Baba Nyonya Melaka. Ianya tampil dengan imej ‘moden kontemporari’ tetapi tetap mengekalkan nilai traditional yang ada pada masyarakat Baba Nyonya, Melaka. Antara kajian yang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan juga -kajian soal selidik. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji serta menganalisa kebaikan dan keburukan yang terdapat pada rangkaian makanan dan juga rekabentuk dalaman serta pengurusan sesebuah restoran. Kajian-kajian serta proses pengumpulan data ini akan diterapkan di dalam proses merekabentuk untuk menghasilkan satu rekabentuk yang baru dengan gay a yang tersendiri. Secara keseluruhan, projek ini dianggap menarik kerana terdapat sebuah restoranyang menghidangkan kepelbagaian jenis makanan Baba Nyonya Melaka, bersesuaian dengan imej serta konsep yang ingin ditonjolkan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email
Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Decoration and ornament. Design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 25192
Uncontrolled Keywords: Rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192

Fulltext

Fulltext is available at:
 • UNSPECIFIED
 • ID Number

  25192

  Indexing


  View in Google Scholar

  Edit Item
  Edit Item