Abstract
Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang beridentitikan Baba Nyonya Melaka yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Remaination of Heritage * iaitu sejarah peninggalan secara turun-temurun melalui kesenian, kebudayaan, dalam kepercayaan yang meliputi kepelbagaian aspek seperti senibina dan rekabentuk, makanan, hasil kraf, pakaian serta keharmonian budaya hidup kaum Baba Nyonya Melaka. Ianya tampil dengan imej ‘moden kontemporari’ tetapi tetap mengekalkan nilai traditional yang ada pada masyarakat Baba Nyonya, Melaka. Antara kajian yang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan juga -kajian soal selidik. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji serta menganalisa kebaikan dan keburukan yang terdapat pada rangkaian makanan dan juga rekabentuk dalaman serta pengurusan sesebuah restoran. Kajian-kajian serta proses pengumpulan data ini akan diterapkan di dalam proses merekabentuk untuk menghasilkan satu rekabentuk yang baru dengan gay a yang tersendiri. Secara keseluruhan, projek ini dianggap menarik kerana terdapat sebuah restoranyang menghidangkan kepelbagaian jenis makanan Baba Nyonya Melaka, bersesuaian dengan imej serta konsep yang ingin ditonjolkan.
Metadata
Item Type: | Student Project |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana 2001329323 |
Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Advisor Alwi, Ramlah UNSPECIFIED |
Subjects: | N Fine Arts > NK Decorative arts > Decoration and ornament. Design N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning and Surveying |
Programme: | Diploma Rekabentuk Dalaman |
Keywords: | Rekabentuk dalaman, Baba Nyonya Restaurant’ |
Date: | 2005 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192 |
Download
25192.pdf
Download (362kB)