Laporan cadangan rekabentuk dalaman Noor Arfa ‘Soft Furnishing’ di The Curve, Aras 1 G27, 47800 Damansara, Kuala Lumpur / Syujairi Dzarfa Rudini Arshad

Arshad, Syujairi Dzarfa Rudini (2006) Laporan cadangan rekabentuk dalaman Noor Arfa ‘Soft Furnishing’ di The Curve, Aras 1 G27, 47800 Damansara, Kuala Lumpur / Syujairi Dzarfa Rudini Arshad. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Tujuan laporan akhir ini dibuat adalah untuk menganalisa projek akhir bagi kursus Diploma Rekabentuk Dalaman. Tajuk projek yang dicadangkan ialah Cadangan Rekabentuk Ruang Dalaman "NoorArfa Batik Soft Furnishing" dan imej korporat di the Curve, No.6 Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara,47800 Damansara, Kuala Lumpur bagi Noor Arfa.Sebelum menjalankan kajian ini, pelbagai prosedur perlu dilalui mengikut peringkat-peringkat tertentu. Pelbagai faktor penting perlu diambil kira termasuklah persekitaran luar tapak.Langkah pertama sebelum melakukan projek ini ialah mengenal pasti setiap masalah di tapak cadangan. Mengenal pasti masalah, mengkaji masalah dan mencari penyelesaiannya dianggap sebagai suatu elemen penting yang harus dinilai dari perspektif yang sewajamya. lanya bertujuan untuk menyelesaikan setiap masalah yang ada dengan cara yang lebih efisyen dan sistematik agar ianya sesuai dengan projek yang dicadangkan.itu,kajian terhadap butik, kilang dan pusat kraf juga diambil kira sebagai kajian kes terhadap projek ini yang mana ianya mempunyai hubungkait dengan projek ini. Sehubungan itu, kajian dan proses pengumpulan data ini akan diterapkan dalam proses rekabentuk untuk melahirkan suatu rekabentuk yang selesa, menarik, seimbang dan menarik disamping mewujudkan imej dan gaya yang tersendiri, Justeru itu, satu perancangan yang teliti telah dibuat sebelum mereka bentuk cadangan ruang yang diinginkan.Beberapa aspek penting perlu diambil kira untuk memastikan ruang yang dicadangkan mempunyai kepentingan dan dapat memenuhi keperluan pengguna.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Arshad, Syujairi Dzarfa Rudini
2003662123
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Advisor
Ismail Bukhary, Izat Bukhary
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Decoration and ornament. Design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Diploma Rekabentuk Dalaman
Keywords: Rekabentuk dalaman, Noor Arfa ‘Soft Furnishing’
Date: 2006
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25164
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 25164.pdf] Text
25164.pdf

Download (16kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
Processing

ID Number

25164

Indexing

Statistic

Statistic details