Cadangan rekabentuk dalaman Kedai Buku Borders di Lot 19B, Tingkat Bawah, Kompleks Membeli-Belah Ipoh Parade, Jalan Sultan Abdul Jalil, Greentown, 30300 Ipoh, Perak / Noorul Hafiza Mohd Zain

Mohd Zain, Noorul Hafiza (2006) Cadangan rekabentuk dalaman Kedai Buku Borders di Lot 19B, Tingkat Bawah, Kompleks Membeli-Belah Ipoh Parade, Jalan Sultan Abdul Jalil, Greentown, 30300 Ipoh, Perak / Noorul Hafiza Mohd Zain. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Cadangan rekabentuk dalaman Kedai Buku Borders ini adalah untuk menghasilkan satu projek gedung ilmu , bukan sekadar kedai buku. Gedung buku adalah tempat yang terdapat pelbagai jenis bahan iimu. Berlainan dengan kedai buku yang hanya memasarkan buku dan alat tuiis sahaja. Dalam projek Kedai Buku Borders ini melitian harus dibuat untuk menghasilkan sebuah gedung buku untuk semua golongan usia, perlu juga memikirkan bagaimana untuk menghasilkan sebuah gedung ilmu yang bukan sahaja berirtformasi malah mempunyai nilai-nilai abstrak. Mengikut pemerhatian yang dilakukan, boleh dikatakan hampir 90% orang ramai mengatakan kedai buku adalah tempat yang membosankan dan kurang menarik minat orang ramai. Malah jika ada yang berkunjung ke kedai buku hanya ingin meninjau bukannya untuk membaca atau membeli bahan ilmuan. Dan yang berpendapat bahawa ruang yang terlalu padat dan sempit serta rak buku yang tak teratur menyebabkan orang ramai kurang berminat untuk datang ke kedai buku jika tiada urusan tertentu. Dengan wujudnya sebuah gedung buku yang lengkap dengan pelbagai bahan ilmuan dan perkhidmatan , ini dapat menarik minat orang Malaysia untuk menjadikan membaca sebagai amaian hidup. Pada masa yang sama ini akan meningkatkan peratus orang ramai masuk ke kedai untuk membeli bahan ilmuan.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Zain, Noorul Hafiza
2002492386
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Advisor
Musa, Mohd Suhaimi
UNSPECIFIED
Advisor
Masri, Mawar
UNSPECIFIED
Advisor
Rani, Rusni
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Diploma Senibina Dalaman
Keywords: Rekabentuk dalaman, senibina, gedung buku
Date: 2006
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24866
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 24866.pdf] Text
24866.pdf

Download (109kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
Processing

ID Number

24866

Indexing

Statistic

Statistic details