Senibina Melayu tradisi kajian dan dokumentasi senibina Melayu tradisi : Masjid Lama Kampung Lubuk Emas, Lambor Kanan, Lambor, 32600, Bota, Perak Darul Ridzuan. / Norafiza Azizan, Ahmad Hafizie bin Md Nor and Mohamad Hanif Abdul Wahab

Azizan, Norafiza and Md Nor, Ahmad Hafizie and Abdul Wahab, Mohamad Hanif (2001) Senibina Melayu tradisi kajian dan dokumentasi senibina Melayu tradisi : Masjid Lama Kampung Lubuk Emas, Lambor Kanan, Lambor, 32600, Bota, Perak Darul Ridzuan. / Norafiza Azizan, Ahmad Hafizie bin Md Nor and Mohamad Hanif Abdul Wahab. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Masjid merupakan salah satu daripada senibina yang tertua di dalam peradaban Islam. Masjid yang terawal dibina oleh Rasullullah S.A.W. yang dikenali sebagai Masjid Nabi di Madinah. Selain sebagai beribadat, masjid juga berfungsi sebagai pusat menimba ilmu, berdakwah, perlaksanaan undang-undang dan sebagai pusat perjumpaan seluruh urnat Islam. la dianjur dan dilaksanakan oleh Rasuiliulah S.A.W. bersama-sama sahabatsahabatnya. Kini, Islam talah berkembang ke seluruh dunia. Banyak pengaruh Islam tersebar luas ke pelusuk dunia terniasuklah di kawasan Nusantara ini. Senibinaan dan monumen seperti masjid tetah mula terserap ke dalam budaya kehidupan orang Melayu. Atas dasar itu, Kumpulan karni telah memilih masjid teFlua di Lambor Kanan iaitu Masjid Lama Kampung Lubuk Emas, Lambor Kanan, Perak Darul Ridzuan sebagai bahan sejarah yang perlu dikaji dan didokumentasikan. Dengan ini ia sedikit sebanyak dapat dijadikan panduan dan rujukan bagi generasi akan datang.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Azizan, Norafiza
UNSPECIFIED
Md Nor, Ahmad Hafizie
UNSPECIFIED
Abdul Wahab, Mohamad Hanif
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
T Technology > TH Building construction > Maintenance and repair
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Senibina Melayu tradisi
Date: 2001
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24650
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_NORAFIZA AZIZAN AP 01_5.pdf] Text
PPd_NORAFIZA AZIZAN AP 01_5.pdf

Download (1MB)

Fulltext

Fulltext is available at:

ID Number

24650

Indexing

|

Statistic

Statistic details