Peranan Petronas didalam pembangunan hartanah di negara ini. Kes Kajian : Sektor Hiliran / Fazidah Hanim Sulaiman

Sulaiman, Fazidah Hanim (1987) Peranan Petronas didalam pembangunan hartanah di negara ini. Kes Kajian : Sektor Hiliran / Fazidah Hanim Sulaiman. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Abstract

Secara amnya, disertasi ini adalah mengkaji secara menyeluruh organisasi PETRONAS. Iaitu bermula daripada latarbelakang yang membawa kepada penubuhannya, objektif penubuhannya dan sektor-sektor yang terdapat.
Kajian secara khusus dibuat ke atas Sektor Hiliran iaitu dengan mengkaji jenis-jenis pembangunan yang melibatkan anak-anak syarikat milik PETRONAS yang berada dibawah Sektor Hiliran dan sumbangannya kepada pembangunan harta tanah di negara ini. Seterusnya penulis telah mengambil Perbadanan Pembangunan Bandar (UDA)
sebagai perbandingan. Penulis telah mengkaji program program pembangunan harta tanah telah, sedang dan akan dijalankan oleh UDA dan menentukan jenis-jenis pembanguann dimana melibatkan UDA. Sebagai mengukur sejauh manakah pembangunan yang telah dijalankan oleh Sektor Hiliran, perbandingan telah dibuat dengan pembangunan yang dijalankan oleh UDA. Perbandingan yang dibuat adalah daripada berbagai segi seperti kawasan dan jenis pembangunan. Daripada perbandingan tersebut, penulis telah membuat kesimpulan menentukan sejauh manakah penglibatan Sektor Hiliran didalam pembangunan harta tanah di negara ini.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Sulaiman, Fazidah Hanim
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TH Building construction
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Date: 1987
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/243
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of TB_FAZIDAH HANIM SULAIMAN AP_5 P01.pdf]
Preview
Text
TB_FAZIDAH HANIM SULAIMAN AP_5 P01.pdf

Download (119kB) | Preview

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

243

Indexing

Statistic

Statistic details