Laporan Kajian Akhir Cadangan Menaik Taraf Pusat Pergigian Kanak-Kanak, No.3 Jalan Sepoy Lines, 10450 Pulau Pinang / Amirah Zainal Abidin

Zainal Abidin, Amirah (2009) Laporan Kajian Akhir Cadangan Menaik Taraf Pusat Pergigian Kanak-Kanak, No.3 Jalan Sepoy Lines, 10450 Pulau Pinang / Amirah Zainal Abidin. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Projek akhir untuk para pelajar Diploma Rekabentuk Dalaman merupakan manifestasi terhadap kefahaman pelajar tentang seluruh aspek projek rekabentuk dalaman yang telah dipelajari dari peringkat asas hingga ke peringkat persembahan cadangan rekabentuk. Projek yang telah dipilih bagi projek akhir ini ialah menaik taraf pusat pergigian kanak-kanak yang terletak di No 3, Jalan Sepoy Lines, Pulau Pinang. Merupakan sebuah klinik pergigian yang dikhaskan kepada kanak-kanak yang berusia antara 2 tahun dan 17 tahun sahaja. Sasaran pengguna adalah tertumpu kepada kanak-kanak ini kerana untuk menjaga tahap kesihatan mulut dan pergigian kanakkanak. Oleh kerana pengguna adalah kanak-kanak rekabentuk klinik mestilah menjiwai mereka. Suasana dalam rekabentuk metilah bersesuai dengan jiwa kanak-kanak seperti suasana semasa berada di pusat kanak-kanak dan bukannya suasana yang terlalu formal, walaupun ini merupakan sebuah klinik kesihatan. Imej dan konsep yang dipilih bukan sahaja sesuai dengan kanak-kanak bahkan mampu memberikan kesan positif kepada kanak-kanak dan ibubapa dengan rekabentuk yang menarik serta perkhidmatan yang diberikan . Sehubungan dengan itu, gaya rekabentuk yang dipilih untuk klinik pergigian kanak-kanak ialah ‘modem style’ gaya ini akan ditonjolkan dalam rekabentuk dalam klinik pergigian, dari segi penggunaan warna yang mengikut citarasa kanak-kanak boleh menampakkan kesegaran dalam rekabentuk. Bagaimanapun, sebelum mendapatkan hasil rekabentuk yang sesuai untuk klinik pergigian kanak-kanak, beberapa kajian perlu dilakukan di mana kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti tabiat kanak-kanak, warna yang sesuai dengan kanak-kanak serta psikologi kanak-kanak. Antara kaedah kajian ialah melalui temuramah, media cetak, internet, pemerhatian dan pengalaman, juga hasil daripada kajian kes samada dari dalam atau luar negara.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Zainal Abidin, Amirah
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Decoration and ornament. Design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Cadangan menaik taraf; Rekabentuk Dalaman; Cadangan rekabentuk
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24247
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_AMIRAH ZAINAL ABIDIN AP 09_5.pdf] Text
PPd_AMIRAH ZAINAL ABIDIN AP 09_5.pdf

Download (123kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

24247

Indexing

Statistic

Statistic details