Laporan teknikal cadangan pengubahsuaian Taman Ular & Reptilia Sungai Batu Pahat, 01000, Kangar, Perlis / Irdazilah Ishak

Ishak, Irdazilah (2007) Laporan teknikal cadangan pengubahsuaian Taman Ular & Reptilia Sungai Batu Pahat, 01000, Kangar, Perlis / Irdazilah Ishak. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Cadangan Pengubahsuaian Taman Ular dan Reptilia di Sungai Batu Pahat,Kangar Perlis ialah salah satu kerja pengubahsuaian rekabentuk untuk ruang dalaman bagi taman ular tersebut yang merupakan Taman Ular dan Reptilia yang terbesar di Malaysia. Tujuan utama pengubahsuaian ruang dalam ini ialah supaya reptilia, tersebut mendapat tempat tinggal atau habitat yang memang merupakan tempat tinggal asal reptilia tersebut. Dalam masa yang sama,pengubahsuaian ini dapat memenuhi objektif utama projek ini di mana ianya ingin dijadikan pusat tumpuan pelancong yang datang ke Negeri Perlis ini. Antara kajian yang telah di buat sepenjang berlangsungnya projek ini ialah menjalankan penyelidikan tentang spesis ular yang ada terdapat di taman ular tersebut, jenis tempat tinggal reptilian tersebut yang telah digunakan. Maklum balas serta pendapat pelawat yang datang ke Taman Ular tersebut, dapat pengubahsuaian dan kawasan sekeliling dan aspek keuntungan yang perlu diambil kira apabila tempat tersebut sudah diubahsuai mengikut atau menggunakan teknologi moden masa kini. Maklumat tentang pengubahsuaian tempat juga perlu diambil kira sebagai panduan sebelum keija pengubahsuaian dilakukan seperti gambar-gambar bangunan dan sekeliling. Struktur bangunan,kapasiti dan keluasan keseluruhan tapak. Tapai pengubahsuaian adalah sebuah bangunan yang diperkukuhkan dengan “Framed-Structure” dimana sistem pembinaan yang telah digunakan pada masa kini. Konsep dan imej yang telah dicadangkan akan mampu memberi satu kesan yang positif pada lokasi Taman Ular tersebut dan juga boleh menjadi satu tempat tumpuan tarikan pelancong dan pelawat yang dating ke tempat tersebut.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ishak, Irdazilah
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Pengubahsuaian; Taman Ular & Reptilia Sungai Batu Pahat
Date: 2007
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24179
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_IRDAZILAH ISHAK AP 07_5.pdf] Text
PPd_IRDAZILAH ISHAK AP 07_5.pdf

Download (131kB)

Fulltext

Fulltext is available at:

ID Number

24179

Indexing

|

Statistic

Statistic details