Laporan kajian akhir cadangan menaik taraf dan mereka bentuk The Majestic Station Hotel Ipoh di Bangunan Stesen Keretapi, Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab, 30000, Ipoh, Perak Darul Ridzuan. / Zulaika Mohd Shuid

Mohd Shuid, Zulaika (2009) Laporan kajian akhir cadangan menaik taraf dan mereka bentuk The Majestic Station Hotel Ipoh di Bangunan Stesen Keretapi, Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab, 30000, Ipoh, Perak Darul Ridzuan. / Zulaika Mohd Shuid. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Pembentukan sesebuah reka bentuk adalah berdasarkan apa yang dilihat, dikaji dan peneiitian yang tajam bagi menghasilkan reka bentuk yang berjaya. la harus dilihat dari pelbagai aspek luaran atau dalaman. Projek akhir Reka Bentuk Dalaman di peringkat Diploma ini adalah merupakan manifestasi terhadap kefahaman pelajar tentang seluruh aspek projek reka bentuk dalaman yang telah dipelajari dari peringkat paling asas hingga ke peringkat persembahan cadangan reka bentuk. Projek yang telah dipilih bagi projek akhir ini ialah cadangan menaik taraf dan mereka bentuk skima baru bagi The Majestic Station Hotel Ipoh. Bertempat di Bangunan Stesen Keretapi, Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab, 30000, Ipoh, Perak darul Ridzuan. Tujuan utama projek ini adalah menaik taraf, mereka bentuk dan merancang ruang dengan lebih sistematik dan berfungsi serta dapat memenuhi kehendak dan keselesaan pelanggan. Dengan terhasilnya reka bentuk dan hiasan dalaman yang baru bagi The Majestic Station Hotel Ipoh, adalah diharapkan bahawa ia dapat menaik tarafkan lagi imej hotel ini dan memperkembangkan lagi perniagaan mereka. Tema dan konsep juga diaplikasikan dalam ruang hotel untuk menonjolkan lagi nilai estetika dan juga nilai prestij hotel tersebut. Konsep dan imej yang dicadangkan dijangkakan mampu memberi satu kesan yang baik dan juga boleh menjadi salah satu tarikan utama pada pelanggan dan orang ramai yang datang. Beberapa penyelidikan telah di jalankan bagi menjayakan projek akhir hotel ini, antaranya termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian , kajian kes dan kajian soal selidik. Kesemua kajian - kajian tersebut adalah bertujuan mengenal pasti kelemahan - kelemahan yang ada dan juga cuba untuk mengatasi beberapa masalah yang timbul. Kajian - kajian yang telah dijalankan ini akan diterapkan di dalam proses reka bentuk, dengan tujuan mendapatkan satu reka bentuk yang menarik dan sesuai dengan imej korporat The Majestic Station Hotel Ipoh samada dari segi fungsi dan nilai estetikanya. Konsep yang saya terapkan di sini adalah ‘Regenerate : brings in new soul, new spirit and new life' yang bermaksud melakukan perubahan secara radikal untuk kehidupan yang lebih baik disamping memberikan satu nafas baru memandangkan hotel ini merupakan sebuah hotel yang jika dilihat dari segi nama memberikan maksud yang gah tetapi secara zahirnya tidak menonjolkan ciri-ciri tersebut. Sebagai cabaran, saya akan cuba yang terbaik untuk melahirkan idea-idea untuk menaiktaraf dan merekabentuk The Majestic Station Hotel Ipoh agar menjadi ikon negeri perak suatu hari nanti.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Shuid, Zulaika
UNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NA Architecture > Details and decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Keywords: Cadangan menaik taraf; Mereka bentuk; The Majestic Station Hotel Ipoh
Date: 2009
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20851
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PPd_ZULAIKHA MOHD SHUID AP 09_5.pdf]
Preview
Text
PPd_ZULAIKHA MOHD SHUID AP 09_5.pdf

Download (128kB) | Preview

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

20851

Indexing

Statistic

Statistic details