Pengambilan hukum uruf dalam zakat emas perhiasan negeri-negeri di utara Malaysia / Noraini Saro and Tutasting@Rawi Nordin

Saro, Noraini and Nordin, Tutasting@Rawi (2017) Pengambilan hukum uruf dalam zakat emas perhiasan negeri-negeri di utara Malaysia / Noraini Saro and Tutasting@Rawi Nordin. In: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017), 14-15 November 2017, Avillion Hotel Melaka.

Abstract

Uruf merupakan salah satu sumber hukum Islam yang diguna pakai sebagai penentuan kenaan zakat emas perhiasan di Malaysia. Uruf juga adalah sesuatu yang disenangi atau diguna pakai oleh masyarakat serta menjadi kebiasaan dalam kehidupan ,samaada melalui kata-kata atau perbuatan. Uruf dijadikan sebagai hukum semasa dengan syarat tidak berlaku kerosakan dan juga tidak hilang kepentingan kehidupan.Penentuan uruf juga ,perlu dilihat secara menyeluruh bagi mendapatkan gambaran pelaksanaan sesuatu hukum. Konsep pengambilan uruf dalam pelaksanaan zakat emas perhiasan perlu diteliti dengan sebaiknya, supaya tidak ada kekeliruan dalam pelaksanaan hukum zakat emas perhiasan dikalangan masyarakat Islam di Malaysia terutamanya dikalangan golongan wanita Islam. Kertas ini membincangkan bagaimana pengambilan hukum uruf dalam pelaksanaan zakat emas perhiasan di negeri-negeri utara di Malaysia.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Saro, Noraini
UNSPECIFIED
Nordin, Tutasting@Rawi
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > The practice of Islam
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus
Event Title: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017)
Event Dates: 14-15 November 2017
Page Range: pp. 643-649
Keywords: Hukum uruf, Zakat emas perhiasan
Date: 2017
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20202
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PRO_NORAINI SARO M 17.pdf] Text
PRO_NORAINI SARO M 17.pdf

Download (1MB)

ID Number

20202

Indexing

Statistic

Statistic details