Sejarah Universiti al-Azhar sebagai model institusi pendidikan wakaf terulung / Mohd. Ali Muhamad Don

Muhamad Don, Mohd. Ali (2017) Sejarah Universiti al-Azhar sebagai model institusi pendidikan wakaf terulung / Mohd. Ali Muhamad Don. In: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017), 14-15 November 2017, Avillion Hotel Melaka.

Abstract

Universiti al-Azhar merupakan model institusi wakaf pendidikan terulung. Sejak penubuhannya pada 979 Masihi ribuan ulama, tokoh dan ilmuan Islam lahir daripada institusi ini. Namun tidak ramai yang mengetahui mengenai sejarah penubuhan al-Azhar dan kaedah pengurusan dana wakafnya sehingga mampu membiayai pendidikan percuma dan menyediakan kemudahan kepada semua pelajar yang bernaung di bawah institusinya. Justeru kajian ini akan meneliti sejarah penubuhan universiti al-Azhar selain mengenal pasti kaedah pengurusan dana wakaf yang dikelolakan olehnya. Bagi mendapatkan data dan maklumat kajian ini, data-data literatur daripada penulisan terdahulu dan masa kini diteliti selain rujukan jurnal, kertas kerja dan laman sesawang yang berkaitan. Diharapkan dengan kajian ini sejarah kecemerlangan al-Azhar dan pengurusan dana wakafnya diketahui umum selain menjadi pedoman dan iktibar oleh mana-mana pihak untuk memperkenalkan skim wakaf di institusi masing-masing.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Muhamad Don, Mohd. Ali
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Waqf. Awqāf. Charities. Endowments
B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Study and teaching. Research
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus
Event Title: 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017)
Event Dates: 14-15 November 2017
Page Range: pp. 565-574
Keywords: Sejarah Universiti al-Azhar; Institusi pendidikan wakaf
Date: 2017
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20137
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of PRO_MOHD. ALI MUHAMAD DON M 17.pdf] Text
PRO_MOHD. ALI MUHAMAD DON M 17.pdf

Download (0B)

ID Number

20137

Indexing

Statistic

Statistic details