Abstract
Industri produk makanan halal di Malaysia secara global telah menunjukkan kadar peningkatan yang ketara. Pasaran produk makanan halal bukan sahaja menarik minat kepada negara yang majoritinya adalah Muslim, bahkan negara yang majoriti bukan-Muslim turut berminat terhadap pasaran produk makanan halal. Dalam hal ini, ia melibatkan proses import dan eksport antara negara secara global. Prospek pasaran makanan halal ini dilihat mampu untuk meningkatkan pendapatan negara dan secara tidak langsung menambah pendapatan pengimport / pengeksport yang merupakan Muslim dan bukan-Muslim. Kemasukan produk import ke dalam negara ini telah memberi kesan kepada pengurusan pemantauan dan penguatkuasaan bagi menjamin status kehalalan produk makanan yang diimport. Oleh itu, pendekatan pengurusan sesebuah organisasi haruslah sentiasa holistik dan komprehensif kerana ia memerlukan tanggungjawab yang berterusan bagi menjamin status kehalalan produk import yang dipasarkan. Walau bagaimanapun, kesan daripada pengimportan makanan halal ke dalam negara telah membawa kepada beberapa isu utama iaitu pemalsuan dan penyalahgunaan sijil dan logo halal, serta ketidakpatuhan produk makanan import yang mengandungi bahan yang tidak halal. Oleh yang demikian, pemantauan dan penguatkuasaan yang berkesan perlu dilaksanakan untuk menangani permasalahan ini. Maka, kajian ini adalah untuk melihat pengurusan pemantauan dan penguatkuasaan yang dijalankan oleh Jakim terhadap produk makanan import yang dipasarkan di Malaysia.
Metadata
Item Type: | Conference or Workshop Item (Paper) |
---|---|
Creators: | Creators Email / ID Num. Daud, Mohd Zaid UNSPECIFIED Jaafar, Nurzahidah UNSPECIFIED Syed Abdullah, Sharifah Fadylawaty UNSPECIFIED |
Subjects: | B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Islamic ethics |
Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus |
Event Title: | 2nd International Islamic Heritage Conference (ISHEC 2017) |
Event Dates: | 14-15 November 2017 |
Page Range: | pp. 527-545 |
Keywords: | Produk Halal; Makanan Halal; makanan import; JAKIM |
Date: | 2017 |
URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20134 |