Sistem pengurusan penyelenggaraan bangunan hospital : kajian dari aspek perancangan dan perlaksanaan kerja penyelenggaraan / Mohd Nazarudin Sidek

Sidek, Mohd Nazarudin (1999) Sistem pengurusan penyelenggaraan bangunan hospital : kajian dari aspek perancangan dan perlaksanaan kerja penyelenggaraan / Mohd Nazarudin Sidek. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

Abstract

Penyelenggaraan bangunan merupakan salah satu bidang yang penting di dalam industri binaan. Melalui penyelenggaraan sesebuah bangunan dapat dilanjutkan jangkahayat penggunaa dan mempertahankan nilainya . Sebap bangunan khususnya bagi bangunan hospital perlu dijaga dengan baik untuk memberi keselesaan kepada penggunanya. Oleh itu, satu pengurusan penyelenggaraan yang baik terutamanya mengenai slstem perancangan dan per1aksanaan kerja penyelenggaraan amatlah diperlukan. Menyedari akan kepentingannya. maka dua buah hospital telah dipitih untuk dibuat kajian iaitu Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah Klang dan Pusat Perubatan Selangor (SMC) dengan berdasarkan makJumat yang didapati bagi menghuraikan sistem pengurusan penyelenggaraan yang digunakan oleh pihak penyelenggaraan. Kajian ditumpukan kepada perancangan dan pertaksanaan kerja penyelenggaraan dan faktor-faktor yang diambil kira di dalam kerja penyelenggaraan. Penganalisaan juga dibuat bagi mengetahui tahap kerosakan yang sering berlaku di hospital kajian. Begitu juga dengan tahap keqa dan tindakan pihak penyelenggaraan di dalam menandangi kerosakan tersebut. Akhir sekali, beberapa cadangan dikemukakan untuk membaiki dan mengatasi masalah yang timbul di dalam menjalankan pengurusan penyelenggaraan bangunan hospital kajian. Di samping itu juga beberapa cadangan dikemukakan bagi mempertingkatkan lagi sistem pengurusan penyelenggaraan yang sedia ada.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Sidek, Mohd Nazarudin
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TH Building construction > Maintenance and repair
T Technology > TH Building construction > Building fittings and their installation > Maintenance and repair
T Technology > TH Building construction > Environmental engineering of buildings. Sanitary engineering of buildings
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Bachelor Of Building Surveying (Hons.)
Keywords: Penyelenggaraan bangunan, hospital, Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah, Pusat Perubatan Selangor (SMC)
Date: 1999
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/13808
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 13808.PDF] Text
13808.PDF

Download (2MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

13808

Indexing

Statistic

Statistic details