Usahawan roti paung Terengganu

Salim, Nor Jana and Ngo, Kea Leng (2021) Usahawan roti paung Terengganu. Bulletin. Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu.

Abstract

Roti paung Terengganu merupakan sejenis roti bun kecil tanpa inti dimasak dalam loyang dan sangat sedap dimakan begitu sahaja atau dicicah airteh atau kopi. Namun tiada siapa yang tahu asal usul roti paung ini. Ada yang mengatakan suatu ketika dahulu terdapat sejenis roti tawar bulat yang dijual seberat 1 paun (sukatan imperial bersamaan 0.45kg). Oleh kerana masyarakat Terengganu yang menyebutnya maka jadilah “roti paung”.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Salim, Nor Jana
norja049@uitm.edu.my
Ngo, Kea Leng
klngo@uitm.edu.my
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Chief Editor
Mohd Zahari, Ahmad Suffian
ahmadsuf@uitm.edu.my
Subjects: L Education > LG Individual institutions > Asia > Malaysia > Universiti Teknologi MARA > Terengganu
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Terengganu > Dungun Campus > Faculty of Business and Management
Journal or Publication Title: BizNewz
ISSN: 2600 9811
Keywords: Roti paung, Sejenis roti tawar
Date: 2021
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/124204
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 124204.pdf] Text
124204.pdf

Download (1MB)

ID Number

124204

Indexing

Statistic

Statistic details