Salim, Nor Jana and Ngo, Kea Leng
(2021)
Usahawan roti paung Terengganu.
Bulletin.
Fakulti Pengurusan Perniagaan, UiTM Terengganu.
Abstract
Roti paung Terengganu merupakan sejenis roti bun kecil tanpa inti dimasak dalam loyang dan sangat sedap dimakan begitu sahaja atau dicicah airteh atau kopi. Namun tiada siapa yang tahu asal usul roti paung ini. Ada yang mengatakan suatu ketika dahulu terdapat sejenis roti tawar bulat yang dijual seberat 1 paun (sukatan imperial bersamaan 0.45kg). Oleh kerana masyarakat Terengganu yang menyebutnya maka jadilah “roti paung”.
Metadata
| Item Type: | Monograph (Bulletin) |
|---|---|
| Creators: | Creators Email / ID Num. Salim, Nor Jana norja049@uitm.edu.my Ngo, Kea Leng klngo@uitm.edu.my |
| Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Chief Editor Mohd Zahari, Ahmad Suffian ahmadsuf@uitm.edu.my |
| Subjects: | L Education > LG Individual institutions > Asia > Malaysia > Universiti Teknologi MARA > Terengganu |
| Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Terengganu > Dungun Campus > Faculty of Business and Management |
| Journal or Publication Title: | BizNewz |
| ISSN: | 2600 9811 |
| Keywords: | Roti paung, Sejenis roti tawar |
| Date: | 2021 |
| URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/124204 |
