Abstract
Integriti makanan merupakan antara isu yang menjadi perhatian dan perdebatan terutamanya dalam konteks logistik halal dan rantaian bekalan di Malaysia. Sungguh pun Malaysia dikenali sebagai negara Islam, isu-isu mengenai logistik halal sering menjadi perhatian disebabkan tekanan daripada pengguna dan kerajaan. Usahawan perlu mengambil tahu mengenai isu ini kerana kebanyakan usahawan Malaysia kebiasaannya menjadikan produk makanan sebagai produk perniagaan mereka dan apatah lagi kebanyakan pengguna mereka juga adalah pengguna Muslim. Masalah seperti isu pelabelan hanyalah merupakan isu kecil namun sekiranya masalah ini tidak diatasi, ia akan menimbulkan isu yang lebih besar lagi iaitu kepercayaan pengguna. Mari kita lihat, apakah masalah yang timbul daripada isu logistik halal ini dan apa kaitannya pada usahawan?
Metadata
| Item Type: | Monograph (Bulletin) | 
|---|---|
| Creators: | Creators Email / ID Num. Ali, Noor Malinjasari noorm726@uitm.edu.my Mohamed Nor, Raslina UNSPECIFIED Mat Salleh, Suzila UNSPECIFIED Hamzah, Siti Fatimah Mardiah UNSPECIFIED Sulong, Ruzaidah UNSPECIFIED Mohd Noor, Hasmida UNSPECIFIED Muhammad Khodri Harahap, Afif Zuhri UNSPECIFIED Kamaruddin, Kardina UNSPECIFIED  | 
        
| Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Chief Editor Nik Jaafar, Nik Fazlin Hiryati nikfa738@uitm.edu.my  | 
        
| Subjects: | H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty > Malaysia | 
| Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Terengganu > Dungun Campus > Malaysia Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), UiTM Terengganu | 
| Journal or Publication Title: | Info Usahawan | 
| ISSN: | 1823-6421 | 
| Keywords: | Integriti makanan, Logistik halal, Rantaian bekalan | 
| Date: | 2022 | 
| URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/121759 | 
				