Apa perlunya logistik halal pada usahawan?

Ali, Noor Malinjasari and Mohamed Nor, Raslina and Sulong, Ruzaidah and Mohd Noor, Hasmida and Hamzah, Siti Fatimah Mardiah and Mat Salleh, Suzila and Muhammad Khodri Harahap, Afif Zuhri and Kamaruddin, Kardina (2022) Apa perlunya logistik halal pada usahawan? Bulletin. Universiti Teknologi MARA, Terengganu.

Abstract

Perkataan halal asalnya daripada Bahasa Arab yang bermakna dibolehkan atau dibenarkan. Halal adalah perkara atau tindakan yang dibenarkan oleh syariah atau undang-undang Islam. Halal bukan hanya pada bahan ramuan dalam produk makanan malahan meluiputi semua perkara. Menurut Halal DevelopmentCentre (HDC) 2012, menyatakan halal meliputi semua perkara sama ada makanan atau bukan makanan yang perlu mematuhi undang-undang Islam. Ia meliputi juga aktiviti logistik untuk produk hahal.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ali, Noor Malinjasari
noorm726@uitm.edu.my
Mohamed Nor, Raslina
UNSPECIFIED
Sulong, Ruzaidah
UNSPECIFIED
Mohd Noor, Hasmida
UNSPECIFIED
Hamzah, Siti Fatimah Mardiah
UNSPECIFIED
Mat Salleh, Suzila
UNSPECIFIED
Muhammad Khodri Harahap, Afif Zuhri
UNSPECIFIED
Kamaruddin, Kardina
UNSPECIFIED
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Chief Editor
Nik Jaafar, Nik Fazlin Hiryati
nikfa738@uitm.edu.my
Subjects: H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty > Malaysia
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Terengganu > Dungun Campus > Malaysia Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), UiTM Terengganu
Journal or Publication Title: Info Usahawan
ISSN: 1823-6421
Keywords: Halal DevelopmentCentre (HDC), Logistik halal
Date: 2022
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/121758
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 121758.pdf] Text
121758.pdf

Download (731kB)

ID Number

121758

Indexing

Statistic

Statistic details