Shazeer, Ahmad and Sani, Azurin
(2022)
Usahawan perlu contohi budaya pengurusan Restoran mamak.
Bulletin.
Universiti Teknologi MARA, Terengganu.
Abstract
Restoran mamak merupakan salah sebuah restoran yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia untuk menjamu selera bersama keluarga dan rakan-rakan. Makanan yang ditawarkan di restoran mamak rata-ratanya sedap, berkualiti, dan harga yang berpatutan. Maka tidak hairanlah, perniagaan yang dipelopori oleh golongan india muslim ini menjadi ‘tempat lepak’ sebilangan rakyat Malaysia untuk melepaskan lelah setelah penat bekerja seharian dan tempat menonton perlawanan sukan seperti bola sepak dan badminton. Restoran mamak juga telah menjadi medan pertemuan rakyat Malaysia untuk bersosial dan telah menjadi ikon lambang perpaduan rakyat Malaysia.
Metadata
| Item Type: | Monograph (Bulletin) |
|---|---|
| Creators: | Creators Email / ID Num. Shazeer, Ahmad ahmadshazeer@uitm.edu.my Sani, Azurin UNSPECIFIED |
| Contributors: | Contribution Name Email / ID Num. Chief Editor Nik Jaafar, Nik Fazlin Hiryati nikfa738@uitm.edu.my |
| Subjects: | H Social Sciences > HB Economic Theory. Demography > Entrepreneurship. Risk and uncertainty > Malaysia |
| Divisions: | Universiti Teknologi MARA, Terengganu > Dungun Campus > Malaysia Academy of SME and Entrepreneurship Development (MASMED), UiTM Terengganu |
| Journal or Publication Title: | Info Usahawan |
| ISSN: | 1823-6421 |
| Keywords: | Restoran mamak, India Muslim |
| Date: | 2022 |
| URI: | https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/121380 |
