Transkrip wawancara bersama Encik Zulkafly Bin Pandak Bedin mengenai sejarah hidup beliau sebagai pengusaha labu sayong / Nurul Idayu Mohd Sobry and Nurul Yuhanis Azmi

Mohd Sobry, Nurul Idayu and Azmi, Nurul Yuhanis (2017) Transkrip wawancara bersama Encik Zulkafly Bin Pandak Bedin mengenai sejarah hidup beliau sebagai pengusaha labu sayong / Nurul Idayu Mohd Sobry and Nurul Yuhanis Azmi. Oral History Report. Universiti Teknologi MARA, Kedah. (Unpublished)

Abstract

Labu sayong merupakan salah satu bahan yang boleh digunakan dengan pelbagai cara. Antaranya fungsi labu sayong ialah boleh dijadikan bahan perhiasan atau bekas minuman. Seperti penduduk Negeri Perak, mereka akan menjadikan labu sayong sehagai bekas minuman kerana mereka berpendapat bahawa labu sayong dapat menjadikan air tersebut lehih berkhasiat dan sejuk jika dibandingkan dengan bekas minuman yang lain. Perusahaan labu sayong menjadi semakin popular disehabkan oleh permintaun ramai pelanggan. Zulkafly bin Pundak Hedin gemar mengusahakan labu sayong ini sejak kecil kerana perusahuun ini merupakan perusahaan turun-temurun dari keluarga beliau sendiri. Oleh itu, terdupat pelbagai faktor yang menyebakan beliau telah dianugerahkan gelaran Tokoh Adiguru Kraf 2013.

Metadata

Item Type: Monograph (Oral History Report)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Sobry, Nurul Idayu
2015182793
Azmi, Nurul Yuhanis
2015125535
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Interviewee
Pandak Bed.in, Zulkafly
UNSPECIFIED
Advisor
Ahmad, Azree
azree@uitm.edu.my
Subjects: D History General and Old World > D History (General) > Methodology. Relation to other sciences > Oral history
N Fine Arts > NX Arts in general > History of the arts
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus > Faculty of Information Management
Keywords: Labu sayong, pengusaha labu sayong, kraftangan, tokoh kraf
Date: 2017
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/105017
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 105017.pdf] Text
105017.pdf

Download (3MB)

ID Number

105017

Indexing

Statistic

Statistic details