Laporan cadangan rekabentuk dalaman Restoran Larisata bagi Cawangan Lumut di Bangunan No. 6F Jalan Mustafa Al- Bakri, Lorong Bukit Ungku Busu, 32200 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Mohd Rafi Mohd Yusuf

Mohd Yusuf, Mohd Rafi (2004) Laporan cadangan rekabentuk dalaman Restoran Larisata bagi Cawangan Lumut di Bangunan No. 6F Jalan Mustafa Al- Bakri, Lorong Bukit Ungku Busu, 32200 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Mohd Rafi Mohd Yusuf. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Melalui kajian dan penyelidikan yang telah dilakukan dapat dirumuskan di sini bahawa untuk merekabentuk atau mengubahsuai sesuatu ruang memerlukan penelitian dalam segala hal. Samada dari segi objektif projek, konsep, tapak kajian dan tema serta rujukan-rujukan yang dapat memberikan contoh untuk mendapatkan hasii yang baik. Kajian yang dijalankan bertujuan untuk mewujudkan suatu suasana yang bersesuaian dengan tapak dan lokasi kajian serta struktur bangunan itu sendiri. Kajian yang melibatkan bangunan kolonial memerlukan kajian yang terperinci, ini kerana struktur bangunannya kompleks dan memerlukan penjagaan dan pemulihan yang teliti. Pemuliharaan dan penjagaan agar kesan sejarah dapat dikekalkan dan dapat ditonjolkan keunikannya. Dengan adanya kajian sebegini, kita dapat memepelajari dan menghargai keunikan bangunan kolonial sebegini yang menarik dan unik. Selain daripada itu, kita juga harus bijak menilai senibinaan bangunan itu sendiri.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Mohd Yusuf, Mohd RafiUNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 24691
Uncontrolled Keywords: Interior design, Interior decoration
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24691

Download

[img] Text
PPd_MOHD RAFI MOHD YUSUF AP 04_5.pdf

Download (101kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year