Senibina Melayu tradisi kajian dan dokumentasi senibina Melayu tradisi : Masjid Lama Kampung Lubuk Emas, Lambor Kanan, Lambor, 32600, Bota, Perak Darul Ridzuan. / Norafiza Azizan, Ahmad Hafizie bin Md Nor and Mohamad Hanif Abdul Wahab

Azizan, Norafiza and Md Nor, Ahmad Hafizie and Abdul Wahab, Mohamad Hanif (2001) Senibina Melayu tradisi kajian dan dokumentasi senibina Melayu tradisi : Masjid Lama Kampung Lubuk Emas, Lambor Kanan, Lambor, 32600, Bota, Perak Darul Ridzuan. / Norafiza Azizan, Ahmad Hafizie bin Md Nor and Mohamad Hanif Abdul Wahab. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Masjid merupakan salah satu daripada senibina yang tertua di dalam peradaban Islam. Masjid yang terawal dibina oleh Rasullullah S.A.W. yang dikenali sebagai Masjid Nabi di Madinah. Selain sebagai beribadat, masjid juga berfungsi sebagai pusat menimba ilmu, berdakwah, perlaksanaan undang-undang dan sebagai pusat perjumpaan seluruh urnat Islam. la dianjur dan dilaksanakan oleh Rasuiliulah S.A.W. bersama-sama sahabatsahabatnya. Kini, Islam talah berkembang ke seluruh dunia. Banyak pengaruh Islam tersebar luas ke pelusuk dunia terniasuklah di kawasan Nusantara ini. Senibinaan dan monumen seperti masjid tetah mula terserap ke dalam budaya kehidupan orang Melayu. Atas dasar itu, Kumpulan karni telah memilih masjid teFlua di Lambor Kanan iaitu Masjid Lama Kampung Lubuk Emas, Lambor Kanan, Perak Darul Ridzuan sebagai bahan sejarah yang perlu dikaji dan didokumentasikan. Dengan ini ia sedikit sebanyak dapat dijadikan panduan dan rujukan bagi generasi akan datang.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Azizan, NorafizaUNSPECIFIED
Md Nor, Ahmad HafizieUNSPECIFIED
Abdul Wahab, Mohamad HanifUNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
T Technology > TH Building construction > Maintenance and repair
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning & Surveying
Item ID: 24650
Uncontrolled Keywords: Senibina Melayu tradisi
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/24650

Download

[img] Text
PPd_NORAFIZA AZIZAN AP 01_5.pdf

Download (1MB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year