Kesan kempen inflasi sifar terhadap gelagat pengguna di Negeri Melaka / Mahadzir Ismail...[et.al]

Ismail, Mahadzir and Md Salleh, Arifin and Abdul Rasool, Mohamad Saladin and Wan Mustapha, Wan Norliza (1997) Kesan kempen inflasi sifar terhadap gelagat pengguna di Negeri Melaka / Mahadzir Ismail...[et.al]. [Research Reports] (Unpublished)

Abstract

Pelancaran kempen inflasi sifar telah mencetuskan beberapa persoalan pokok yang wajar dikaji khususnya persoalan keberkesanan dan perubahan gelagat pengguna. Kajian ini bermatlamat untuk melihat, antaranya, kesedaran dan kefahaman pengguna terhadap kempen, mekanisma utama penerimaan maklumat kempen dan kesan kempen terhadap amalan perbelanjaan yang dirancang. Berdasarkan model gelagat pengguna, model logik pengukuran keberkesanan telah diolah sebagai model kerja kajian. Kajian ini dilaksanakan di negeri Melaka dengan melibatkan 2,000 orang responden yang dipilih secara berdasarkan persampelan kouta berkelompok. Analisa data dibuat secara tabulasi silang, kekerapan dan ujian statistik Chi-square. Antara dapatan kajian ialah, pertama, hampir 70% daripada pengguna mengetahui keujudan kempen inflasi sifar. Kedua, mekanisma utama penerimaan maklumat ialah media elektronik dan cetak. Ketiga, lebih 80% yang mengetahui keujudan kempen mengamalkan perbelanjaan yang dirancang.

Metadata

Item Type: Research Reports
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Ismail, MahadzirUNSPECIFIED
Md Salleh, ArifinUNSPECIFIED
Abdul Rasool, Mohamad SaladinUNSPECIFIED
Wan Mustapha, Wan NorlizaUNSPECIFIED
Subjects: H Social Sciences > HF Commerce > Consumer behavior. Consumers' preferences. Consumer research. Including consumer profiling
H Social Sciences > HG Finance > Money > Money and prices. Inflation. Deflation. Purchasing power
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus
Item ID: 22479
Uncontrolled Keywords: Kempen inflasi sifar; Gelagat pengguna; Melaka
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/22479

Download

[img] Text
LP_MAHADZIR ISMAIL M BRC 97_5.pdf

Download (150kB)

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year