Laporan kajian akhir merekabentuk ruang dalaman baru pusat muzik Roland di No. 116 Jalan Maarof, Lot 38765, Taman Bangsar Baru, Mukim Kuala Lumpur, 59000 Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur / Nurul Nabilah Aris

Aris, Nurul Nabilah (2009) Laporan kajian akhir merekabentuk ruang dalaman baru pusat muzik Roland di No. 116 Jalan Maarof, Lot 38765, Taman Bangsar Baru, Mukim Kuala Lumpur, 59000 Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur / Nurul Nabilah Aris. Student Project. Faculty of Architecture, Planning and Surveying, Seri Iskandar, Perak. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
PPd_NURUL NABILAH ARIS AP 09_5.pdf

Download (119kB) | Preview

Abstract

Projek akhir Rekabentuk Dalaman di peringkat Diploma ini adalah merupakan manifestasi terhadap kefahaman pelajar tentang seluruh aspek, projek rekabentuk dalaman yang telah diepalajari daripada peringkat paling asas hingga ke peringkat persembahancadangan rekabentuk. Projek yang telah dipilih bagi projek akhir ini ialah cadangan rekabentuk. Projek yang telah dipilih bagi projek akhir ini ialah cadangan rekabentuk skima baru pusat muzik bagi Roland di No.116 Jalan Maarof, Lot 38765, Taman Bangsar Baru, Mukim Kuala Lumpur, 59000 Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur. Dengan terbinanya sebuah pusat muzik Roland, adalah diharapkan bahawa ia dapat menaiktaraf lagi imej industri muzik tanahair disamping menonjolkan serta menghargai senibina tempatan yang unik. Tema dan konsep juga diaplikasikan dalam kudea-dua ruang ‘exterior & interior ‘ dengan tujuan untuk menunjukkan lagi nilai estetika dan juga kekuatan senibina. Beberapa tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan kajian soal selidik. Kesemua kajian-kajian tersebut adalah bertujuan mengenal pasti kelemahan-kelemahan yang ada dan juga cuba untuk mengatasi beberapa masalah yang timbul. Kajian-kajian yang telah dijalankan ini akan deterapkan di dalam proses rekabentuk, dengan tujuan mendapatkan satu reka bentuk yang menarik dan sesuai dengan imej moden samada dari segi fungsi dan nilai estetikanya. Konsep pemberi nafas baru dan konservasi serta imej moden untuk mendapatkan satu imej yang segar, baru dan dapat ditonjolkan di dalam rekaan serta yang bersesuaian.

Item Type: Monograph (Student Project)
Creators:
CreatorsEmail
Aris, Nurul NabilahUNSPECIFIED
Subjects: N Fine Arts > NA Architecture > Architectural drawing and design
N Fine Arts > NA Architecture > Details and decoration
N Fine Arts > NK Decorative arts > Interior decoration. House decoration
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Perak > Seri Iskandar Campus > Faculty of Architecture, Planning & Surveying
Item ID: 20966
Uncontrolled Keywords: Rekabentuk ruang dalaman; Pusat muzik Roland
Last Modified: 20 Aug 2018 04:56
Depositing User: Staf Pendigitalan 7
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20966

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year