Struktur multiple narrative dalam filem-filem kontemporari Malaysia. Kajian kes terhadap filem Cinta, Gubra dan Ganster / Al Mubarakah Suleiman

UNSPECIFIED (2007) Struktur multiple narrative dalam filem-filem kontemporari Malaysia. Kajian kes terhadap filem Cinta, Gubra dan Ganster / Al Mubarakah Suleiman. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengetahui struktur multiple narrative dalam sebuah filem adalah relevan dan berkaitan antara satu sama lain dalam sesebuah filem. Kajian ini juga mengupas daripada aspek pengarahan iaitu auteurship dalam mengaplikasikan struktur multiple narrative menyampaikan kepada penonton. Di samping itu, kajian ini turut mengenalpasti struktur multiple narrative menyumbangkan kepada salah satu method penceritaan naratif yang dapat menjadikan sesebuah filem menjadi lebih menarik atau tidak. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan menggunakan beberapa teori naratif daripada David Bordwell, Edward Branigan dan Robert McKee dalam filem Cinta (2006), Gubra (2006) dan Gangster (2003). Pengkaji mendapati bahawa para pengarah filem-filem tersebut mengaplikasikan struktur multiple narrative dalam filem arahan mereka untuk membawa kelainan dalam menyampaikan keseluruhan filem kepada penonton.

Metadata

Item Type: Student Project
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Film, Theatre and Animation
Item ID: 18497
Uncontrolled Keywords: Struktur multiple narrative; Filem kontemporari; Malaysia
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/18497

Download

[img] Text
PPb_AL MUBARAKAH SULAIMAN CT 07_5.pdf

Download (0B)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year