Pembikinan filem Islam di Malaysia: perjalanan dakwah atau pelaburan komersil / Shafezah Abdul Wahab, Siti Najah Raihan Sakrani and Prof Madya Dr Mohd Adnan Hashim

Abdul Wahab, Shafezah and Sakrani, Siti Najah Raihan and Hashim, Prof Madya Dr Mohd Adnan (2015) Pembikinan filem Islam di Malaysia: perjalanan dakwah atau pelaburan komersil / Shafezah Abdul Wahab, Siti Najah Raihan Sakrani and Prof Madya Dr Mohd Adnan Hashim. In: 1st International Islamic Heritage Conference (ISHEC) 2015, 11-12 November 2015, Hotel Mahkota, Melaka.

Abstract

Terdapat perbezaan antara penghasilan filem Islam dan filem berkonsepkan Islam di Malaysia yang mana usaha begini kurang mendapat perhatian dari kalangan karyawan serta penonton filem tempatan ditambah pula dengan pasaran terhad di peringkat lokal. Hal ini seolah-olah memperlihatkan dakwah Islam tidak dapat dipupuk melalui medium filem sepertimana yang dihasilkan dalam industri perfileman Islam di Indonesia dan Iran yang banyak memartabatkan Islam dalam karya filem. Polemik ini mendapat perhatian dan seringkali menjadi perdebatan di kalangan penggiat seni dan ulama. Persoalannya ialah bagaimanakah filem Islam ini mampu menjadi medium dakwah sekaligus mendapat tempat di hati penonton dan menembusi pasaran global. Kajian ini melihat bagaimana karyawan menggunakan filem sebagai medium dakwah serta menganalisa intipati kandungan filem yang dihasilkan. Metodologi kajian menggunakan apparatus temubual bersama prospek kajian daripada tiga bidang perfileman yang meninjau dari sudut akademik, penggiat seni serta persatuan sutradara. Hasil dapatan kajian diharapkan mampu memberi satu gambaran yang kolektif kepada industri filem negara khasnya dalam penghasilan genre Islam.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Abdul Wahab, ShafezahUNSPECIFIED
Sakrani, Siti Najah RaihanUNSPECIFIED
Hashim, Prof Madya Dr Mohd AdnanUNSPECIFIED
Event Title: 1st International Islamic Heritage Conference (ISHEC) 2015
Event Dates: 11-12 November 2015
Page Range: pp. 651-658
Item ID: 16686
Uncontrolled Keywords: Filem; Islam; Filem komersil
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16686

Download

[img] Text
PRO_SHAFEZAH ABDUL WAHAB M 15.pdf

Download (1MB)

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year