Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi

Mohd Radzi, Syaza (2016) Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu / Syaza Mohd Radzi. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Pembuatan dan penamaan kuih-muih tradisional Melayu merupakan kajian yang memerlukan pengkaji. Kajian ini mempunyai dua objektif iaitu mengenal pasti cara-cara pembuatan kuih-muih tradisional Melayu dan menganalisis penamaan kuih-muih tersebut berdasarkan teori segi tiga makna. Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, sebanyak dua belas (12) jenis kuih-muih tradisional Melayu telah dapat dikenal pasti. Kuih-muih tradisional ini diberikan pengelasan kepada empat jenis iaitu kategori kukus, goreng, rebus dan bakar. Penamaan telah diberikan berdasarkan pengetahuan informan yang telah ditemu bual dengan merujuk teori segi tiga makna oleh Odgen dan Richards (1947). Kajian ini juga merujuk kepada empat orang informan bagi mendapatkan dapatan yang kukuh. Setiap jenis kuih-muih tradisional Melayu yang dijual oleh informan ini diwarisi sejak turun-temurun lagi.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
CreatorsID Num. / Email
Mohd Radzi, SyazaUNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TX Home economics > Cooking, Malay
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Academy of Language Studies
Item ID: 16222
Uncontrolled Keywords: Pembuatan; Penamaan; Kuih-muih tradisional Melayu
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/16222

Download

[img] Text
PPb_SYAZA MOHD RADZI APB 16_5.pdf

Download (0B)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year