Watak Aung San Suu Kyi dan demokrasi Burma dalam filem The Lady (2011): Satu analisis ideologi feminisma / Nurul Nadia Abd Aziz

Abd Aziz, Nurul Nadia (2014) Watak Aung San Suu Kyi dan demokrasi Burma dalam filem The Lady (2011): Satu analisis ideologi feminisma / Nurul Nadia Abd Aziz. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Ideologi adalah idea atau pemikiran dalam sesebuah tempat. Terdapat pelbagai ideologi yang telah wujud dari beberapa ahli falsafah yang berbeza iaitu Antoine Destutt de Tracy, Karl Marx dan juga Friedrich Engels. Berdasarkan ideologi dari ahli falsafah ini kajian dalam latihan ilmiah ini akan mengfokuskan kepada dua unsur yang terdapat dalam ideologi iaitu unsur feminism dan juga unsur demokrasi. Ini kerana sifat feminism jelas terpancar dalam diri watak ASSK yang begitu kuat untuk menjadikan negara Burma sebuah negara yang demokrasi. Pengkaji memilih untuk mengaitkan kajian yang akan dijalankan dengan filem The Lady arahan Luc Besson. Ini kerana, watak ASSK lakonan Michele Yeoh ini dapat memberi impak yang besar dalam filem ini. ASSK seorang anak kepada perdana menteri yang telah menjadi perdana menteri apabila kematian bapanya. Analisis terperinci harus dijalankan adalah mengkaji unsur feminism yang wujud dalam watak ASSK disamping itu analisis yang dijalankan akan selari dengan unsur demokrasi yang diperjuangkan oleh ASSK.

Download

[img] Text
PPb_NURUL NADIA ABD AZIZ FF 14_5.pdf

Download (164kB)

Fulltext

Fulltext is available at:
UNSPECIFIED

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year