Sistem pengurusan penyelenggaraan bangunan hospital : kajian dari aspek perancangan dan perlaksanaan kerja penyelenggaraan / Mohd Nazarudin Sidek

Sidek, Mohd Nazarudin (1999) Sistem pengurusan penyelenggaraan bangunan hospital : kajian dari aspek perancangan dan perlaksanaan kerja penyelenggaraan / Mohd Nazarudin Sidek. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA.

[img] Text
TD_MOHD NAZARUDIN SIDEK AP 99_5.pdf

Download (0B)

Abstract

Penyelenggaraan bangunan merupakan salah satu bidang yang penting di dalam industri binaan. Melalui penyelenggaraan sesebuah bangunan dapat dilanjutkan jangkahayat penggunaa dan mempertahankan nilainya . Sebap bangunan khususnya bagi bangunan hospital perlu dijaga dengan baik untuk memberi keselesaan kepada peng9unanya. Oleh itu, satu pengurusan penyelenggaraan yang baik terutamanya mengenai slstem perancangan dan per1aksanaan kerja penyelenggaraan amatlah diperlukan.. Menyedari akan kepentingannya. maka dua buah hospital telah dipitih untuk dibuat kajian iaitu Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah Klang dan Pusat Perubatan Selangor (SMC) dengan berdasarkan makJumat yang didapati bagi menghuraikan sistem pengurusan penyelenggaraan yang digunakan oleh pihak penyelenggaraan. Kajian ditumpukan kepada perancangan dan pertaksanaan kerja penyelenggaraan dan faktor-faktor yang diambil kira di dalam kerja penyelenggaraan. Penganalisaan juga dibuat bagi mengetahui tahap kerosakan yang sering berlaku di hospital kajian. Begitu juga dengan tahap keqa dan tindakan pihak penyelenggaraan di dalam menandangi kerosakan tersebut. Akhir sekali, beberapa cadangan dikemukakan untuk membaiki dan mengatasi masalah yang timbul di dalam menjalankan pengurusan penyelenggaraan bangunan hospital kajian. Di samping itu juga beberapa cadangan dikemukakan bagi mempertingkatkan lag; sistem pengurusan penyelenggaraan yang sedia ada.

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
CreatorsEmail
Sidek, Mohd NazarudinUNSPECIFIED
Subjects: UNSPECIFIED
T Technology > TH Building construction > Maintenance and repair
T Technology > TH Building construction > Building fittings and their installation > Maintenance and repair
T Technology > TH Building construction > Environmental engineering of buildings. Sanitary engineering of buildings
Divisions: Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Item ID: 13808
Uncontrolled Keywords: Penyelenggaraan bangunan, hospital, Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah, Pusat Perubatan Selangor (SMC)
Last Modified: 19 May 2017 08:42
Depositing User: Staf Pendigitalan 2
URI: http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/13808

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year