Bihun briyani / Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad

Mohd Mydin, Azlina and Wan Mohammad, Wan Anisha (2024) Bihun briyani / Azlina Mohd Mydin and Wan Anisha Wan Mohammad. Bulletin. Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM.

Abstract

Bahan-bahan
Bihun, Rempah biryani, Ayam/Daging, Bawang, Halia & Bawang Putih, Daun Pudina, Daun Ketumbar, Daun Pandan, Minyak sapi, Yogurt, Rempah sekawan, Tomato

Cara Penyediaan
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, lalu tumis rempah 4 sekawan, pes kisar bawang putih pes kisar halia, daun pandan, daun pudina dan tomato dadu.
2. Masukkan rempah briyani, air, garam yang secukup rasa. Kacau sehingga bahan sebati. Masak sehingga rempah tersebut mereneh atau pecah minyak.
3. Masukkan ayam dan biarkan masak untuk 15 minit.
4. Rendamkan bihun dengan air biasa sebelum dimasukkan ke dalam masakan.
5. Taburkan kuah ayam briyani diatas bihun lapisan demi lapisan dalam periuk nasi elektrik dan biarkan campuran ini masak.
6. Taburkan bawang goreng, daun ketumbar keatas bihun briyani dan biarkan dalam keadaan warm untuk beberapa minit.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Mohd Mydin, Azlina
azlin143@uitm.edu.my
Wan Mohammad, Wan Anisha
UNSPECIFIED
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Advisor
Kadar, Rozita
UNSPECIFIED
Chief Editor
Abu Mansor, Siti Nurleena
UNSPECIFIED
Subjects: L Education > LG Individual institutions > Asia > Malaysia > Universiti Teknologi MARA > Pulau Pinang
L Education > LG Individual institutions > Asia > Malaysia > Universiti Teknologi MARA
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Pulau Pinang > Permatang Pauh Campus
Journal or Publication Title: e-Buletin JSKM
ISSN: 2637-0077
Keywords: e-Buletin JSKM, Jabatan Sains Komputer dan Matematik, UiTM Pulau Pinang
Date: 2024
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/94821
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 94821.pdf] Text
94821.pdf

Download (1MB)

ID Number

94821

Indexing

Statistic

Statistic details