Analisis teknikal sebagai instrumen menolak gharar dalam pelaburan patuh syariah / Azhan Taqiyaddin Arizan, Nor Musfirah Mohammad and Mazlan Mohd Ibrahim

Arizan, Azhan Taqiyaddin and Mohammad, Nor Musfirah and Mohd Ibrahim, Mazlan (2023) Analisis teknikal sebagai instrumen menolak gharar dalam pelaburan patuh syariah / Azhan Taqiyaddin Arizan, Nor Musfirah Mohammad and Mazlan Mohd Ibrahim. e-Journal of Islamic Thought and Understanding (e-JITU), 6 (1). pp. 1-11. ISSN 2006-9617 (Submitted)

Abstract

Analisis teknikal adalah salah satu teknik yang digunapakai dalam pasaran saham bagi melakukan analisis pergerakan harga saham. Setiap Pelabur Muslim seharusnya melabur dalam pasaran saham perlu yang mengikut tata cara syariah. Oleh itu, kajian ini lebih menjurus terhadap menolak gharar dengan cara penggunaan analisis teknikal sebagai sumber kajian dan membuat keputusan untuk berjual beli dalam pasaran saham menurut Syariat Islam. Kajian Ini menggunakan kaedah kualitatif secara kajian kepustakaan serta menganalisis data secara tematik dan komparatif terhadap konsep penggunaan analisis teknikal sebagai salah satu elemen yang penting kepada pelaburan saham patuh syariah bagi mengelak perkara yang tidak pasti (gharar). Hasil penelitian dari kajian ini mengetengahkan bahawa relevannya penggunaan analisis teknikal dalam pelaburan saham bagi setiap pelabur Muslim untuk membuat keputusan dan lebih berkeyakinan dalam urusniaga pelaburan saham tidak kira untung atau rugi pelaburan tersebut. Selain itu kajian ini juga mendapati bahawa elemen gharar ini menjadi aspek utama yang perlu dielakkan oleh pelabur Muslim bagi memenuhi pelaburan saham mengikut kehendak syariat Islam.

Metadata

Item Type: Article
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Arizan, Azhan Taqiyaddin
azhan@kuips.edu.my
Mohammad, Nor Musfirah
UNSPECIFIED
Mohd Ibrahim, Mazlan
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > General works on Islam
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS)
Journal or Publication Title: e-Journal of Islamic Thought and Understanding (e-JITU)
UiTM Journal Collections: UiTM Journal > e-Journal of Islamic Thought and Understanding (e-JITU)
ISSN: 2006-9617
Volume: 6
Number: 1
Page Range: pp. 1-11
Keywords: Analisis teknikal; Pelaburan; Yakin; Membuat keputusan; Gharar; Syariah
Date: May 2023
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/81329
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 81329.pdf] Text
81329.pdf

Download (408kB)

ID Number

81329

Indexing

Statistic

Statistic details