Analisa kebolehgunaan wakaf sebagai medium pemilikan hartanah Melayu / Hizan Wahed

Wahed, Hizan (2022) Analisa kebolehgunaan wakaf sebagai medium pemilikan hartanah Melayu / Hizan Wahed. PhD thesis, Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Abstract

Kajian ini membincangkan tentang bagaimana polisi dan dasar kerajaan dalam mengekalkan pemilikan hartanah Melayu termasuk bagaimana wakaf dapat dijadikan medium pemilikan hartanah Melayu. Pernyataan masalah utama bagi kajian ini adalah pemilikan hartanah orang Melayu kian merosot dan tanah wakaf tidak dibangunkan secara produktif dan menguntungkan. Antara objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti dasar Kerajaan dalam meningkatkan pemilikan hartanah Melayu, menganalisa aktiviti pembangunan hartanah Melayu yang menggunakan instrumen wakaf serta membangunkan satu model pembangunan hartanah wakaf bagi kelestarian pemilikan hartanah Melayu. Selain itu, kajian ini juga turut mengenengahkan instrumen wakaf zurri atau wakaf keluarga sebagai alternatif kepada penyelesaian isu pemilikan hartanah Melayu bagi menjamin prinsip kelangsungan aset wakaf. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan temubual bersama informan pakar adalah sebagai kaedah utamanya. Kajian perpustakaan juga dilakukan dengan membuat rujukan melalui pelbagai sumber termasuk artikel berkaitan dan dokumen rasmi kerajaan. Hasil dan dapatan utama bagi kajian ini adalah pembentukan model pembangunan hartanah wakaf bagi kelestarian pemilikan hartanah Melayu. Polisi dan dasar kerajaan dalam meningkatkan pemilikan hartanah Melayu adalah bertujuan untuk membangunkan ekonomi umat Islam dan bagi kemajuan negara. Kajian ini juga mengutarakan beberapa cadangan penyelesaian sebagai resolusi kepada apa yang telah dirumuskan dalam kajian ini. Cadangan dan rumusan kajian ini diharapkan dapat membantu memantapkan pentadbiran dan pengurusan Majlis Agama Islam Negeri sebagai badan pelaksana kepada pembangunan hartanah wakaf di Malaysia. Di samping itu, kajian ini juga diharap akan dapat membantu pihak pembuat dasar di peringkat Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri dalam merangka dasar dan polisi Kerajaan yang dapat memberi impak positif dalam pemilikan hartanah Melayu dan pembangunan hartanah wakaf di negara ini.

Metadata

Item Type: Thesis (PhD)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Wahed, Hizan
2016897094
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Muhamad, Mohd Dani
UNSPECIFIED
Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc > Islam > Waqf. Awqāf. Charities. Endowments
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Land use > Real estate business. Real property
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS)
Programme: Doktor Falsafah Pengajian Islam Kontemporari
Keywords: Wakaf, hartanah, Melayu
Date: 2022
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/76695
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 76695.pdf] Text
76695.pdf

Download (451kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

76695

Indexing

Statistic

Statistic details