Jam mekanikal / Jamaludin Jarjani and Abd. Rahman Lip

Jarjani, Jamaludin and Lip, Abd. Rahman (1995) Jam mekanikal / Jamaludin Jarjani and Abd. Rahman Lip. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Projek ini adalah pengkajian sistem jam mekanikal di mana ia beroperasi secara manual sepenuhnya. Penyelidikan ini merangkumi bagaimana rekabentuk, maa diperolehi dan mekanisme jam tersebut. Tumpuan kajian kami adalah kepada jam menara yang terletak di Mahkamah Tinggi Negara di Kuala Lumpur di mana ia merupakan jam jenis lama yang menggunakan sistem bandul (pendulum) berpemberat. Manusia di zaman dahulu menggunakan bintang, bulan dan matahari sebagai penunjuk masa. Manusia yang mula-mula sekali mencetuskan idea tentang ciptaan jam adalah orang Isam iaitu di zaman kegemilangan Tamadun Islam. Beliau adalah AL-Khawarizmi di mana beliau juga pakar dalam bidang matematik dan astronomi. Idea tersebut terus dikaji dan dianalisis sehingga menjadi sebuah jam yang sebenar oleh John Harrison (1728).

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Jarjani, Jamaludin
91442859
Lip, Abd. Rahman
91424266
Subjects: T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery > Mechanical devices and figures. Automata. Ingenious mechanisms.Robots (General)
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Mechanical Engineering
Programme: Diploma in Mechanical Engineering
Keywords: Sistem, jam mekanikal, manual
Date: 1995
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/75531
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 75531.pdf] Text
75531.pdf

Download (195kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

75531

Indexing

Statistic

Statistic details