Kesan tarikan pelancongan di Melaka Tengah / Abdul Razak Abdullah … [et al.]

Abdullah, Abdul Razak and Abd. Manaf, Zul Hisham and Abd Aziz, Jaafar and Ahmad, Adham (1995) Kesan tarikan pelancongan di Melaka Tengah / Abdul Razak Abdullah … [et al.]. [Student Project] (Submitted)

Abstract

Tujuan kajian ini dibuat adalah untuk melihat sejauh mana kesan yang dibawa oleh para pelancong terutamanya pelancong asing kepada industri pelancongan dan seterusnya mengkaji kesannya dari segi sosiai dan ekonomi. Pendapat daripada penduduk tempatan juga diambil untuk mengetahui maklumbalas mereka mengenai kedatangan para pelancong dari segi positif dan negatif dan untuk mengetahui pendapat mereka mengenai kawasan tarikan pelancong di Melaka Tengah sebagai pelancong tempatan. Daripada kajian kami ini, kami dapati bahawa kedatangan para pelancong lebih banyak memberikan kesan yang positif daripada negatif dan kedatangan mereka dapat meningkat taraf ekonomi dan sosiai Negeri Melaka khasnya dan Malaysia amnya. Cadangan dan komen yang diberikan dalam kajian ini diharapakan dapat mempertingkatkan dan memperbaiki lagi keadaan yang sedia ada bagi memastikan Melaka Tengah terus menjadi destinasi pelancongan yang menarik dan langkah-langkah susulan dapat diambil dengan melihat kepada kesan-kesan yang wujud daripada industri ini.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abdullah, Abdul Razak
92579003
Abd. Manaf, Zul Hisham
92633477
Abd Aziz, Jaafar
92586611
Ahmad, Adham
92614492
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Advisor
Abd. Hamid, Hayati
UNSPECIFIED
Subjects: G Geography. Anthropology. Recreation > G Geography (General) > Travel. Voyages and travels (General) > Travel and state. Tourism
H Social Sciences > HD Industries. Land use. Labor > Economic development. Development economics. Economic growth
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka
Programme: Diploma Pentadbiran Awam
Keywords: Pelancongan; Melaka Tengah; Kesan
Date: 1995
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/74150
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 74150.pdf] Text
74150.pdf

Download (1MB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

74150

Indexing

Statistic

Statistic details