Tinjauan ke atas aliran peminjaman buku oleh pelajar di Perpustakaan Institut Teknologi MARA Cawangan Melaka / Rohaizad Abd. Aziz … [et al.]

Abd. Aziz, Rohaizad and Zainal Abidin, Azian and Husin, Sabarudin and Jantan, Zaidullah (1986) Tinjauan ke atas aliran peminjaman buku oleh pelajar di Perpustakaan Institut Teknologi MARA Cawangan Melaka / Rohaizad Abd. Aziz … [et al.]. [Student Project] (Submitted)

Abstract

Penyelidikan yang dijalankan dibawah tajuk "Tinjauan Ke Atas Aliran Peminjaman Buku Oleh Pelajar- pelajar di Perpustakaan I.T.M Cawangan Melaka adalah menumpukan kepada proses peminjaman yang dibuat, permasalahan yang dihadapi dalam proses pinjaman, faktor- faktor yang mempengaruhi kecenderungan meminjam dan juga perbezaan-perbezaan antara pelajar. Kategori pelajar yang dibuat perbandingan dalam kajian ialah mengikut jantina dan tahun pengkajian. Kaedah pengumpulan data yang digunakan dalam membuat kajian adalah melalui kaedah soal-selidik, temubual, pengamatan dan penglibatan penyelidik disamping melalui maklumat-maklumat dari pihak perpustakaan dan artikal-artikal. Dalam membuat keputusan, penyelidik merujuk kepada rasional daripada analisa data yang dibuat. Penyelidik juga menilai melalui pengamatan dan penglibatan sendiri sebagai penuntut yang tidak dapat lari dari menggunakan perpustakaan. Kesimpulan yang dibuat oleh penyelidik setelah mendapat keputusan dari analisa data. Aspek-aspek peminjaman buku oleh pelajar seperti kepentingan buku rujukan, akademik dan perkara-perkara yang berkaitan dengannya.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abd. Aziz, Rohaizad
UNSPECIFIED
Zainal Abidin, Azian
UNSPECIFIED
Husin, Sabarudin
UNSPECIFIED
Jantan, Zaidullah
UNSPECIFIED
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Advisor
Badaruddin, Shaharuddin
UNSPECIFIED
Subjects: Z Bibliography. Library Science. Information Resources > Books (General). Writing. Paleography
Z Bibliography. Library Science. Information Resources > Books (General). Writing. Paleography > Libraries
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka
Programme: Diploma Pentadbiran Awam
Keywords: Peminjaman buku, Perpustakaan Institut Teknologi MARA Cawangan Melaka, pelajar
Date: 1986
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/73999
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 73999.pdf] Text
73999.pdf

Download (125kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:

ID Number

73999

Indexing

Statistic

Statistic details