Pembentukan metedologi pembangunan multimedia interaktif (mmi): suatu kajian empirikal di kalangan ahli pembangunan semasa & para akademik / Faizah Abdul Rahim

Abdul Rahim, Faizah (2002) Pembentukan metedologi pembangunan multimedia interaktif (mmi): suatu kajian empirikal di kalangan ahli pembangunan semasa & para akademik / Faizah Abdul Rahim. In: Prosiding Seminar Kebangsaan Sains,Teknologi dan Sains Sosial “Ke Arah Pembangunan Negara”, 27 dan 28 Mei 2002, Hotel Vistana, Kuantan, Pahang.

Abstract

Pelbagai pendekatan atau metodologi telah diguna pakai untuk membangunkan projek multimedia interaktif terutamanya pembangunan perisian kursus. Antaranya ialah Model Air Terjun Multimedia, Model Yang, Model PROFIL, Model Blum, Model Roslan, Model Mok, Model England & Finney, dan Model Martin. Hasil tinjauan kajian empirikal dan juga beberapa kajian yang dilaksanakan di U.K dan Australia menegaskan yang betapa pentingnya mengamalkan metodologi yang diperkenalkan oleh para akademik dan teknik-teknik pengurusan. Mereka juga menganggap yang pengurusan projek adalah perkara yang kritikal dalam kejayaan sesuatu projek. Berasaskan kepada kajian model-model di alas, suatu kajian tinjauan diadakan di kalangan syarikat Multimedia di Malaysia. Suatu model pembangunan multimedia interaktif di utarakan berdasarkan kepada beberapa hasil tinjauan di atas mengenai metodologi pembangunan multimedia interaktif. Kertas kerja ini akan membincangkan model-model yang sedia ada dan satu cadangan model pembangunan multimedia interaktifberteraskan pengurusan projek.

Metadata

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abdul Rahim, Faizah
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > T Technology (General) > Information technology. Information systems
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Pahang > Jengka Campus
Journal or Publication Title: Prosiding Seminar Kebangsaan Sains,Teknologi dan Sains Sosial Jilid 1
Event Title: Prosiding Seminar Kebangsaan Sains,Teknologi dan Sains Sosial “Ke Arah Pembangunan Negara”
Event Dates: 27 dan 28 Mei 2002
Page Range: pp. 650-659
Keywords: Metodologi pembangunan mmi, model-model mmi dan multimedia
Date: 2002
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/73723
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 73723.pdf] Text
73723.pdf

Download (4MB)

ID Number

73723

Indexing

Statistic

Statistic details