Pemutus litar bocor kebumi (ELCB) / Fadzilah Ahmad dan Surina Mohamad

Ahmad, Fadzilah and Mohamad, Surina (1990) Pemutus litar bocor kebumi (ELCB) / Fadzilah Ahmad dan Surina Mohamad. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Dalam kehidupan saman abad ke 20an manusia telah pun bertamadun didalam penggunaan sistem elektrik. Elektrik memainkan peranan. yang penting dimana' ia berfungsi kepada golongan individu dan industri. Dengan wujudnye arus elektrik kita dapat menafaatkan kehidupan dengan lebih bermakna, namun kewujudan kuasa elektrik dalam kehidupan harian terdapat kebaikan dan keburukan dalam kegunaannya jika tidak diawasi akan bahaya - bahaya yang mungkin timbul. Pertimbangkan suatu pemasangan yang didawaikan dengan G.V dalam salur keluli dan disambungkan kepada suatu sistem bekalan arus terus dua dawai 230V dengan negatif dibumikan. Satu lintasan lain bagi arus di terminal positif kepada terminal negatif ialah melalui suatu kerosakan ke bumi menerusi bumi ke terminal negetif seperti ditunjukan dalam rajah. Jika secara tidak sengaja dawai positif itu bersentuh dengan salur tersebut, katakan disebabkan oleh kerosakan kabel semasa menariknya masuk, maka salur itu akan menjadi bercas kepada keupayaan 230V terhadap bumi jika ia tidak dibumikan. Sesiapa yang menyentuh salur tersebut dan pada masa yang sama bersentuh dengan bumi apabila -berdiri diatas lantai bukan penebat atau bersentuh dengan logam yang -dibumikan, maka keadaan ini akan melengkapkan litar itu melalui jasadnya dan akibatnya orang itu akan menerima renjatan yang mana bahayanya bergantung kepada rintangan total bagi litar yang terbentuk.

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ahmad, Fadzilah
86712511
Mohamad, Surina
88314927
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Saidon, Mohamad Fadzil
UNSPECIFIED
Subjects: T Technology > TK Electrical engineering. Electronics. Nuclear engineering > Electric apparatus and materials. Electric circuits. Electric networks
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Electrical Engineering
Programme: Diploma Kejuruteraan Elektrik
Keywords: Sistem elektrik, papan litar, proses soldering
Date: 1990
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/73281
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 73281.pdf] Text
73281.pdf

Download (940kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

73281

Indexing

Statistic

Statistic details