Pengekalan dan pemuliharaan identiti setempat di kawasan pertanian padi: kajian kes Mukim Padang Matsira Pulau Langkawi, Kedah Darul Aman / Siti Asmilin Ahmad

Ahmad, Siti Asmilin (2000) Pengekalan dan pemuliharaan identiti setempat di kawasan pertanian padi: kajian kes Mukim Padang Matsira Pulau Langkawi, Kedah Darul Aman / Siti Asmilin Ahmad. Degree thesis, Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Abstract

Langkah ke arah pengekalan dan pemuliharaan identiti setempat Kawasan pertanian amat jarang sekali kedengaran dibibit-bibit para perancang persekitaran. Keadaan ini berlaku disebabkan oleh tekanan proses pembangunan yang kini telah mendahului mendapat tempat di dalam aspek perancangan semasa. Setelah beberapa dekad negara telah merdeka, aktiviti pembangunan sejak akhir-akhir ini telah menimbulkan pelbagai ancaman persekitaran termasuklah pencemaran, migrasi penduduk dari luar bandar ke bandar, kesesakan dan masalah jenayah di sekitar negara. Akibat daripada tumpuan pada permasalahan bandar, keadaan ini telah menyebabkan Kawasan luar bandar terabai dari segi aspek penjagaan, pengekalan dan pemuliharaan sumber terutama sekali dari segi aspek visual setempat. Tiada langkah yang susulan dan efektif diambil untuk menangani serta membawa semula imej perkampungan yang unggul untuk mengawal persekitaran yang kini semakin diambang kepupusan identiti serta karektor setempat yang unik.

Metadata

Item Type: Thesis (Degree)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ahmad, Siti Asmilin
UNSPECIFIED
Contributors:
Contribution
Name
Email / ID Num.
Thesis advisor
Kamsah, Kamariah (Prof. Madya)
UNSPECIFIED
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Shah Alam > Faculty of Architecture, Planning and Surveying
Programme: Ijazah Sarjana Muda Seni Bina Landskap (Kepujian)
Keywords: Pemuliharaan, Pertanian, Padi
Date: 2000
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/71388
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 71388.PDF] Text
71388.PDF

Download (17kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
On Shelf

ID Number

71388

Indexing

Statistic

Statistic details