Kepentingan dan faktor pembangunan video muzik dalam industri hiburan di Malaysia / Mohd Abqari Ayob, Liza Marziana Mohammad Noh dan Suniza Mustafa

Ayob, Mohd Abqari and Mohammad Noh, Liza Marziana and Mustafa, Suniza (2022) Kepentingan dan faktor pembangunan video muzik dalam industri hiburan di Malaysia / Mohd Abqari Ayob, Liza Marziana Mohammad Noh dan Suniza Mustafa. International Journal of Art and Design (IJAD), 6 (2). pp. 79-86. ISSN 2710-5776 (Submitted)

Abstract

Video merupakan medium penyampaian maklumat yang berperanan besar dalam kehidupan manusia pada masa kini. Kemunculan aplikasi sebagai media baharu telah meningkatkan lagi peranan video khususnya dalam industri hiburan. Video muzik adalah gabungan antara media bunyi dan media visual. Video muzik mempunyai kelebihan tersendiri dalam menarik perhatian penonton. Video muzik dapat ditonton secara visual menerusi persembahan nyanyian dan tarian penyanyi. Impak video muzik kepada penonton amatlah besar, sama ada menjadi ikutan gaya fesyen dan personaliti dari imej penyanyi ataupun pelakon video tersebut. Dalam erti kata lain, ia dapat menarik minat penonton untuk mengikuti trend budaya muzik popular. Di Malaysia, video muzik kian berkembang dengan pesatnya. Ramai penggemar muzik dewasa ini menjadikan video muzik sebagai platform menikmati hiburan, akan tetapi dalam konteks industri video muzik kurang mendapat perhatian besar berbanding di luar negara. Walhal video muzik boleh menyumbang penjanan pendapatan yang besar kepada pemain industri termasuk golongan artis disamping melonjakkan industri hiburan tanahair. Justeru, kajian ini bertujuan untuk mengkaji kepentingan video muzik dan mengenal pasti faktor-faktor yang dipertimbangkan sebelum mereka bentuk video muzik. Kajian ini menggunakan kaedah pengumpulan data seperti temu bual pemain industri khususnya pengarah dan individu yang pernah terlibat dalam industri hiburan. Kajian ini diharapkan dapat memberi ilmu pengetahuan dan manfaat kepada para pengkaji industri hiburan, mereka yang berada dalam produksi pembuatan video, ahli muzik serta penggiat industri muzik.

Metadata

Item Type: Article
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Ayob, Mohd Abqari
abqari@uitm.edu.my
Mohammad Noh, Liza Marziana
lizamarziana@uitm.edu.my
Mustafa, Suniza
suniza@upsi.edu.my
Subjects: M Music and Books on Music > M Music
M Music and Books on Music > MT Musical instruction and study
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Melaka > Alor Gajah Campus > Faculty of Art and Design
Journal or Publication Title: International Journal of Art and Design (IJAD)
UiTM Journal Collections: UiTM Journal > International Journal of Art and Design (IJAD)
ISSN: 2710-5776
Volume: 6
Number: 2
Page Range: pp. 79-86
Keywords: Video muzik; Industri hiburan; Produksi
Date: 2022
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/71262
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 71262.pdf] Text
71262.pdf

Download (588kB)

ID Number

71262

Indexing

Statistic

Statistic details