Kerusi rehat untuk penoreh getah / Mior Razali Abdullah Sani

Abdullah Sani, Mior Razali (2004) Kerusi rehat untuk penoreh getah / Mior Razali Abdullah Sani. [Student Project] (Unpublished)

Abstract

Pada masa kini kerajaan telah menggalakkan sektor pertanian moden bagi menjana produktiviti hasil pertanian negara. Justeru itu itu usaha penyelidikan dan perk.embangan tentang pertanian sedang giat diperlaksanakan. Bidang industri perladangan getah merupakan satu kegiatan
pertanian yang secara amnya menjadi sumber ekonomi penduduk di kawasan luar bandar dan mejadi sumber pembagunan ekonomi negara khasnya. Bidang ini masih lagi mengalami pelbagai kesulitan khususnya dari segi penggunaan peralatan serta kemudahan-kemudahan yang dapat membantu penoreh getah di kawasan ladang mahupun kawasan kebun tersebut, lni kerana bentuk muk·a buminya yang berbukit dan tidak rata. Kebanyakan ladang getah mempunyai keluasan lebih daripada 6 ekar dan ini memerlukan lebih masa untuk kerja-kerja menoreh serta kerja-kerja sampingan seperti menebas, meracun, dan menabur baja di kawasan sekeliling.la menyukarkan penoreh untuk ulang alik dari motosikal atau wakaf ke tempat penoreh itu melakukan kerja .Bagi projek IDH 317 tajuk "Kerusi rehat untuk penoreh getah" telah dipilih sebagai satu cara untuk mengatasi masalah yang dihadapi oleh penoreh getah. Reka bentuk yang akan dipilih adalah berdasarkan pada ciri-ciri yang berkaitan dengan perladagan getah dan bersesuaian dengan bentuk muka bumi di kawasan tersebut .

Metadata

Item Type: Student Project
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Abdullah Sani, Mior Razali
2002277161
Subjects: N Fine Arts > NK Decorative arts > Furniture
N Fine Arts > NK Decorative arts > Furniture > Furniture design
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Kedah > Sg Petani Campus > Faculty of Art and Design
Programme: Diploma Seni Lukis dan Seni Reka
Keywords: Kerusi rehat, penoreh getah, kemudahan, peralatan
Date: 2004
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/68017
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 68017.pdf] Text
68017.pdf

Download (155kB)

Digital Copy

Digital (fulltext) is available at:

Physical Copy

Physical status and holdings:
Item Status:
Processing

ID Number

68017

Indexing

Statistic

Statistic details