Pengurusan masa wanita bekerjaya dan keluarga semasa Pandemik COVID 19: Yang mana perlu di utamakan? / Farrah Nadia Baharuddin

Baharuddin, Farrah Nadia (2021) Pengurusan masa wanita bekerjaya dan keluarga semasa Pandemik COVID 19: Yang mana perlu di utamakan? / Farrah Nadia Baharuddin. Bulletin. Universiti Teknologi MARA Cawangan Negeri Sembilan Kampus Rembau.

Abstract

Wanita merupakan tunjang utama institusi kekeluargaan. Mereka adalah ibu, juga anak, kakak serta adik perempuan di dalam sesebuah keluarga. Peranan wanita di dalam keluarga ternyata besar sumbangannya dalam pembangunan keluarga walaupun mereka adalah sangat lembut dan halus perasaannya. Bayangkan, sekiranya isteri tiada di rumah, pasti sekurang-kuranya pengurusan rumah tangga itu akan tergendala. Begitu juga, sekiranya anak sakit, sekurang-kurangnya mereka pasti mahu ibu sentiasa berada di sisi mereka. Peranan seorang wanita tidak hanya berhenti di dalam institusi kekeluargaan sahaja. Perubahan zaman telah menyaksikan ramai wanita yang menceburi bidang pekerjaan. Tidak boleh dinafikan bahawa wanita juga antara golongan terpenting dalam mencorak masa depan sesebuah organisasi dan juga negara. Ramai wanita yang mengisi jawatan terpenting di dalam organisasi, ekonomi, politik, negara dan sebagainya. Ada di antara wanita ini merupakan penggerak utama dalam merangka perancangan strategik, visi dan misi organisasi, ekonomi dan sebagainya.

Metadata

Item Type: Monograph (Bulletin)
Creators:
Creators
Email / ID Num.
Baharuddin, Farrah Nadia
UNSPECIFIED
Subjects: A General Works > AP Periodicals
H Social Sciences > HQ The family. Marriage. Woman > The family. Marriage. Home
P Language and Literature > PN Literature (General)
Divisions: Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan > Rembau Campus > Faculty of Business and Management
Journal or Publication Title: RONA TINTA
ISSN: 2785-9126
Keywords: Pengurusan masa, wanita bekerjaya, COVID 19
Date: 2021
URI: https://ir.uitm.edu.my/id/eprint/64382
Edit Item
Edit Item

Download

[thumbnail of 64382.pdf] Text
64382.pdf

Download (605kB)

ID Number

64382

Indexing

Statistic

Statistic details